Muncitorii români din Germania sunt exploatați și abuzați în continuare. "Protecția" promisă rămâne doar pe hârtie

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Exploatarea muncitorilor români și abuzurile împotriva lor continuă în Germania, deși fenomenul a fost denunțat la nivel internațional, iar oficialii din cele două țări au făcut promisiuni ferme de stopare a acestui fenomen. 

În plină pandemie, sezonierii ar trebui să beneficieze de protecţie sporită. Teoretic. Practic, abuzurile continuă să fie la ordinea zilei şi mulţi români sunt afectaţi direct, scrie publicația Deutsche Welle.

An de an, fermierii germani au nevoie de aproape 300.000 de muncitori sezonieri. Imaginile cu oameni care se înghesuiau pe aeroporturile din România în primele luni după izbucnirea pandemiei pentru a lucra în agricultură în Germania au făcut înconjurul lumii în 2020. În 2021, sezonierii sunt la fel de căutaţi. Sunt ei însă şi respectaţi? Cătălina Guia, de la proiectul "Arbeit und Leben DGB/VHS NW e.V.", cunoaşte situaţia acestora, întrucât îi consiliază atunci când au nevoie de ajutor în Germania.

"Sezonul agricol, în special cel pentru sparanghel și pentru căpșuni, atrage în mod constant românii dornici să realizeze un câștig decent. Însă în domeniul agricol se poate vorbi de posibilități de muncă pe tot parcursul unui an calendaristic. Există oferte de lucru și in sere, pepiniere sau în domeniul forestier, care, datorită venitului minim pe economie asigurat prin legea germană, încă par tentante, mai mult pentru lucrătorii și lucrătoarele din estul Europei. Condițiile de lucru și cadrul legal sunt aplicabile întregului domeniu agricol, fapt pentru care se pot remarca tendințe generale, în privinţa experienței românilor pe piața muncii germane.

Vezi și: Muncitor român în Germania: „Multă muncă, drepturi puține. Fără respect, înjuraţi, traşi de haine şi scuturaţi puternic“

Încălcari grave ale drepturilor angajaţilor au existat și înainte de anul 2020, însă declanșarea pandemiei a adus o serie de probleme suplimentare celor deja cunoscute ca și cutumă în domeniu. Din păcate, mediatizarea experienţelor de anul trecut, precum și controalele, nu au adus modificări pozitive la nivelul atitudinii angajatorilor față de sezonieri", spune Cătălina Guia, într-un interviu acordat publicației citate.

Multe ore de lucru fără pauză și plată insuficientă

 

"Din contră, am observant o presiune sporită, datorita mobilității reduse a personalului și din cauza costurilor reclamate pentru asigurarea măsurilor de prevenție a răspândirii coronavirusului. Din acest motiv am avut cazuri în care sezonierii au relatat despre un volum mare de muncă, multe ore de lucru fără pauză, inexistenţa unui plan de igienă, plată insuficientă, rețineri nepermise din salariu și chiar agresivitate din partea fermierilor. Mai mult, se observă o practică nouă extinsă de a fi reținute actele personale, buletin de identitate sau permis de conducere, sub titlul de garanție pentru eventuale daune. Acest lucru nu este permis și reţinerea actelor personale, cu excepţia cazurilor în care sunt implicate autoritățile competente, este ilegală. Am avut încă de la începutul anului o serie de cazuri din sere, pepiniere sau alte plantații, în care oamenii  s-au plâns de faptul că au fost tratați mai rău decât în anii anteriori. Am fost nevoită să intervin cu ajutorul poliției, a autorităților de control și cel al colegilor de la sindicatul IG BAU pentru a recupera actele și drepturile salariale ale angajaților.

Nu se întâlnesc astfel de cazuri în unanimitate și, desigur, există relatări și despre ferme agricole model, însă încălcarea prevederilor privind dreptul muncii, respectiv încălcarea directivei de prevenție a îmbolnăvirilor, reprezintă, din păcate, o majoritate în domeniu", mai spune consilierul în cadrul unui proiect guvernamental german.

În cadrul interviului acordat Deutsche Welle, Cătălina Guia a vorbit și despre principalele probleme cu care se confruntă românii, atunci când solicită ajutorul în cadrul proiectului "Arbeit und Leben DGB/VHS NRW e.V." 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel