Moțiune de cenzură împotriva lui Salvini. Vicepremierul italian a spus că Rusia este "mult mai democratică decât UE"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Parlamentul italian va supune la vot o moțiune de cenzură împotriva lui Matteo Salvini, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri. 

Parlamentarii italieni sunt așteptați să voteze moțiunea de neîncredere împotriva lui Matteo Salvini, liderul Ligii, introdusă de partidul Azione și semnată de întreaga opoziție, cu excepția formațiunii Italia Viva. Votul e programat pentru seara de miercuri, 3 aprilie, dar ar putea fi amânat până vineri, având în vedere agenda extrem de încărcată. Pe lângă aceasta, Camera Deputaților trebuie să voteze și o moțiune de neîncredere împotriva ministrului Daniela Santanché, investigată pentru o fraudă cu fondurile destinate șomajului tehnic din timpul pandemiei.

Motivul pentru care liderii opoziției din Italia au introdus această moțiune împotriva lui Salvini este legătura dintre partidul său și Rusia Unita, partidul politic al lui Vladimir Putin, anunțată după alegerile din Rusia.

Textul moțiunii aduce în discuție afirmațiile lui Salvini din 2015, când acesta era parlamentar european și declara că Rusia e "mult mai democratică decât UE", exprimându-și dorința de a "face schimb" și de a-l "aduce pe Putin în jumătate din țările europene". Moțiunea amintește și de o postare publicată de Salvini în același an pe rețelele sociale, în care scria că cedează "doi Mattarelle (președintele Italiei, n.r.) în schimbul a unei jumătăți de Putin", alături de o fotografie în care pozau împreună, purtând un tricou cu chipul lui Vladimir Putin.

Acord între Liga și Rusia Unită

 

De asemenea, moțiunea face referire la acordul încheiat în 2017 între Liga și Rusia Unita, acord care ar fi fost "automat reînnoit pe 6 martie 2022, ulterior invaziei ruse în Ucraina", fără ca Salvini să intervină pentru a întrerupe colaborarea cu partidul politic al președintelui rus.

Lega a emis o declarație spunând că acel acord nu mai are valoare: "Războiul a schimbat total judecățile și relațiile politice cu Rusia, care înainte de invazie era un interlocutor important pentru toate guvernele italiene". Promotorii moțiunii, însă, nu sunt convinși de aceste argumente, considerând că "suntem în fața unei probleme care pune în dificultate întreaga majoritate".

Matteo Richetti, liderul grupului Azione în Cameră, a subliniat, pentru publicația Fanpage.it: "Declarația Ligii conține o nouă minciună: acum ne spun că acel text nu mai are valoare după invazia Ucrainei de către Putin, în realitate acel acord conține o clauză automată de reînnoire. Adevărul este că ambiguitățile lui Salvini cu privire la Rusia sunt departe de a fi clarificate și din această cauză mergem înainte cu hotărâre cu moțiunea noastră de neîncredere".

 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel