Modificare coduri penale. Presa internațională: Dragnea SCAPĂ de ÎNCHISOARE

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Presa internațională este necruțătoare după decizia majorității din Parlamentul României, care relaxează legislația penală. Cele mai importante agenții de presă din lume au scris despre ce s-a întâmplat în România. Articolele în au în prim plan pe Liviu Dragnea, cel care ar putea scăpa de închisoare. 

AFP:  Majoritatea de stânga din Parlamentul român a adoptat miercuri o relaxare a Codului penal, care, acuză Comisia Europeană, ar slăbi lupta împotriva corupţiei în această ţară, care deţine până la sfârşitul lunii iunie preşedinţia rotativă a UE. Opoziţia a anunţat imediat că va sesiza Curtea Constituţională, o acţiune care suspendă aplicarea acestor dispoziţii. Aceste noi amendamente reduc termenele de prescripţie pentru corupţie şi abrogă o dispoziţie privind abuzul de putere, măsuri de care, spune opoziţia, va profita în mod direct şeful partidului Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, vizat de mai multe dosare.

Emerging Europe: Unul dintre principalii beneficiari ai amendamentelor ar putea fi Liviu Dragnea, şeful PSD. Dl Dragnea a fost găsit vinovat anul trecut de corupţie şi condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare. El rămâne încă în libertate până la soluţionarea apelului, însă condamnarea lui ar putea fi acum casată din cauza scurtării termenului de prescripţie.

Reuters: Camera inferioară a Parlamentului României a aprobat miercuri modificări ale Codurilor penale, care ar putea închide mai multe dosare în curs de desfăşurare privind corupţia la nivel înalt, însă politicienii din opoziţie intenţionează să conteste legea la Curtea Constituţională. Acestea sunt cele mai recente dintr-o serie de modificări juridice şi de personal făcute de către social-democraţii aflaţi la guvernare, de la venirea lor la putere, în 2017, care sunt văzute ca ameninţări la adresa independenţei justiţiei şi care au generat îngrijorări în Uniunea Europeană, la Departamentul de Stat al SUA şi în rândul magistraţilor români. Una dintre modificările aprobate miercuri scurtează termenele de prescripţie care reglementează unele infracţiuni, o mişcare care ar închide automat un număr de dosare în derulare. Alte amendamente includ pedepse mai mici pentru unele infracţiuni şi dezincriminarea neglijenţei în serviciu.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (Germania), 24 aprilie 2019 – Perioade mai scurte de prescriere, dezincriminarea dării şi luării de mită, impunitate la autodenunţ – cele mai noi reforme ale României îngreunchiază lupta împotriva corupţiei.În pofida avertizărilor anterioare din partea Comisiei Europene, miercuri Parlamentul României a atenuat la presiunea guvernului social-liberal prevederile Codului Penal. Termenele de prescriere în cazul mai multor delicte au fost reduse. Darea de mită va fi parţial dezincriminată: autorul va rămâne liber dacă se va autodenunţa în termen de un an – presupunând că până la data respectivă parchetul nu a demarat o anchetă în cauza respectivă.

Le Figaro: Noile amendamente reduc termenele de prescriere în materie de corupţie şi abrogă o dispoziţie referitoare la abuzul de putere, măsuri care, potrivit opoziţiei, sunt în folosul direct al liderului Partidului Social-Democrat (PSD) aflat la putere, Liviu Dragnea, vizat de mai multe proceduri.
La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană estima că aceste amendamente vor crea "o impunitate sistemică pentru înalţii responsabili politici condamnaţi pentru corupţie".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel