Misterul cascadelor "sângerii" din Antarctica, în sfârșit rezolvat după zeci de ani

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Captură video youtube
Foto: Captură video youtube

Misterul cascadelor "sângeroase" din Antarctica au fost rezolvate după zeci de ani de confuzie și speculații.

Situat în văile McMurdo din Antarctica, fluxul de apă arată ca un fel de scenă a crimei, deoarece nuanțele de roșu aprins și portocaliu copleșesc fundalul alb și gri.

Încă de când a fost descoperit în 1911 de către geologul australian Thomas Griffith Taylor, oamenii au încercat să înțeleagă de ce fenomenul arată așa cum arată.

 

„Seamănă mai mult cu Marte decât cu Pământul”

 

După cum a spus Arlo Pérez, coprezentatorul serialului Antarctic Extremes de la PBS Terra: "Seamănă mai mult cu Marte decât cu Pământul".

Între timp, colega de platou Caitlin Saks glumește: "Sincer? Mă gândesc la ghețarul care are perioada sa".

Deși ar putea părea că a sosit perioada lunii pentru acest colț de lume, există o explicație mult mai rezonabilă.

Pe lângă nuanțele sale roșii, oamenii de știință au vrut să afle de ce Blood Falls este format din apă curgătoare, având în vedere că se află într-un loc unde temperatura medie este de aproape -19 grade Celsius și unde topirea la suprafață este minimă.

 

Care este explicația

 

Datorită unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Alaska Fairbanks, printre care se numără și exploratoarea Erin C Pettit de la National Geographic, acum știm răspunsurile la aceste întrebări.

Cu ajutorul sondei cu radioecou, care a permis echipei să cartografieze caracteristicile zonei, au descoperit că apa este extrem de sărată - vorbim de un conținut de sare de peste două ori mai mare decât cel al apei de mare.

Au descoperit, de asemenea, că saramura este bogată în fier și, deoarece este inițial izolată de atmosferă, atunci când intră în contact cu oxigenul, se oxidează - sau ruginește. De aici și colorarea neobișnuită.

În ceea ce privește motivul pentru care apa curge în loc să înghețe, acesta se datorează faptului că apa sărată are un punct de îngheț mai ridicat.

Pettit explică: "Deși sună contraintuitiv, apa eliberează căldură atunci când îngheață, iar această căldură încălzește gheața mai rece din jur. Această sursă de căldură din interiorul ghețarului Taylor se combină cu temperatura de îngheț mai scăzută a apei sărate (saramură) pentru a face posibilă mișcarea saramurii în gheața extrem de rece.

Ghețarul Taylor este acum cel mai rece ghețar cunoscut care are o curgere persistentă a apei."

 

De ce apa de aici este atât de bogată în sare și fier

 

Acum, poate vă întrebați de ce apa de aici este atât de bogată în sare și fier, iar pentru a răspunde la această întrebare trebuie să ne întoarcem în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani.

Pe atunci, se crede că Văile Uscate se aflau de fapt sub ocean, iar când clima s-a schimbat și nivelul mării a scăzut, apa sărată a rămas izolată sub formă de lac.

Ipoteza echipei sugerează că, în urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani, un ghețar a avansat peste lac, ceea ce a dus la apariția saramurii sărate care alimentează astăzi Blood Falls.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel