Mircea Sofonea, epidemiolog român din Franța: „Este puțin probabil ca epidemia să se oprească brusc. Va trebui să învățăm să trăim cu acest virus“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

"Este puțin probabil ca epidemia să se oprească brusc", avertizează epidemiologul de origine română, Mircea Sofonea. Medicul este conferențiar în epidemiologia și evoluția bolilor infecțioase la Universitatea din Montpellier. 

Cum va evolua criza Covid-19? Dacă eradicarea pură și simplă a virusului pare puțin probabilă, o transformare în endemie pare mai probabilă. Este dificil, în orice caz, să se dea o dată pentru sfârșitul fazei critice a epidemiei, spune epidemiologul din Montpellier, Mircea Sofonea.

Ne apropiem de sfârșitul pandemiei Covid-19?

„Agenția Europeană pentru Medicamente a dat marți speranțe că varianta Omicron va accelera procesul de endemizare a pandemiei. Cu alte cuvinte, Covid-19 ar putea deveni o boală infecțioasă obișnuită, precum gripa. În orice caz, sunt puține șanse ca epidemia să se oprească brusc", spune Mircea Sofonea, conferențiar de epidemiologie și evoluție a bolilor infecțioase la Universitatea din Montpellier, reducând orice speranță în acest sens. „Sars-CoV-2 poate infecta persoanele care au fost deja infectate. În aceste condiții, este dificil să se obțină imunitatea de turmă. S-a demonstrat cu variantele anterioare că imunitatea post-infecțioasă după o infecție ușoară nu constituie o imunitate eficientă pe termen lung", continuă epidemiologul, citat de Lindependant.fr.

„Nu ne putem aștepta să fim protejați pe viață împotriva SARS-Cov-2 doar pentru că am fost infectați cu Omicron. Vaccinurile, la rândul lor, deși limitează foarte mult formele severe ale bolii, sunt mai puțin eficiente în prevenirea noilor infecții și a contagiozității. „Nu vom putea spune într-o zi că Sars-CoV-2 a dispărut, ci că circulația acestuia este redusă și problematică doar într-o perioadă scurtă a anului și nu neapărat omogenă pe teritoriu", continuă Mircea Sofonea.

Mircea Sofonea, epidemiolog român din Franța: „Este puțin probabil ca epidemia să se oprească brusc“

 

Pentru epidemiologul român, cel mai probabil rezultat este, prin urmare, să vadă cum pandemia evoluează în endemie. „În Spania, au decis să trateze Covid-19 ca pe o gripă. Cel mai probabil, acesta va fi adăugat la lista coronavirusurilor endemice care au fost monitorizate, dar pentru care a existat foarte puțin interes mediatic, deoarece infecțiile lor provoacă doar răceli de iarnă. Dacă acest scenariu se confirmă, va trebui să învățăm să trăim cu acest virus. Acoperirea vaccinală și imunitatea postinfecțioasă vor permite limitarea formelor grave în viitor", spune Mircea Sofonea, „vom asista la valuri cu o amplitudine mai mică, cu vaccinări de rapel și, uneori, cu restricții locale, cum ar fi purtarea unei măști.

Dar, potrivit epidemiologului, această evoluție a epidemiei în endemie depinde și de o acoperire vaccinală optimă la nivel mondial: „Trebuie să ne asigurăm că în celelalte țări ale lumii există un control al circulației virusului pentru a limita posibilitatea apariției unei variante care ar fi foarte diferită și care ar putea să rearanjeze cărțile. Mai ales dacă această nouă variantă se dovedește a fi atât mai virulentă decât Omicron, cât și dacă prezintă o scăpare imunitară semnificativă“. Aceasta ar pune presiune asupra sistemului spitalicesc, dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mică.

 „Va trebui să învățăm să trăim cu acest virus“

 

„O variantă foarte diferită ne-ar obliga, de asemenea, să repetăm campaniile masive de vaccinare. Și asta, în timp ce putem crede că sunt mai distanțate și din ce în ce mai rezervate persoanelor cu risc“, crede epidemiologul. Sosirea pastilelor anti-Covid, cum ar fi Paxlovid de la Pfizer, așteptate în următoarele luni, ar trebui să permită, de asemenea, combaterea mai eficientă a formelor severe ale bolii. 

Întrebat dacă se întrezărește luminița de la capătul tunelului: "Nimeni nu poate spune când se va termina", spune Mircea Sofonea, "nimic nu este sigur în această epidemie“.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel