Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba: „Soldaţii ruşi comit violuri în oraşele ocupate în Ucraina”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Ucraina. Școlile și spitalele ucrainene sunt atacate de Rusia FOTO: photo.unian.info
Ucraina. Școlile și spitalele ucrainene sunt atacate de Rusia FOTO: photo.unian.info

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că soldaţii ruşi au comis violuri în oraşele ucrainene, relatează Reuters.

Agenţia britanică de presă menţionează că nu a putut verifica acuzaţia din surse independente şi că şeful diplomaţiei ucrainene nu a adus dovezi în sprijinul afirmaţiei sale.

„Când bombele cad asupra oraşelor noastre, când soldaţii violează femei în oraşele ocupate - şi avem, din păcate, numeroase cazuri în care soldaţi ruşi au violat femei în oraşe ucrainene -, este dificil, bineînţeles, să vorbim despre eficienţa dreptului internaţional”, a spus Kuleba la un eveniment la Chatham House din Londra.

„Însă acesta este singurul instrument al civilizaţiei pe care îl avem la dispoziţie pentru a ne asigura că în cele din urmă cei care au declanşat acest război vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a declarat Kuleba, care a vorbit în engleză.

 

Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze după atacul de la Zaporojie, Rusia acuză sabotorii ucraineni

 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat vineri un apel direct către cetăţenii ruşi, cerându-le să protesteze împotriva atacului asupra centralei nucleare Zaporojie şi a ocupării acestui obiectiv de către forţele militare ruse, transmite Reuters.

Rusia pune însă atacul pe seama unor sabotori ucraineni şi acuză Kievul de provocare.

"Mă adresez ruşilor: cum este posibil? După ce am luptat atâta împreună în 1986 împotriva catastrofei de la Cernobîl", a spus Zelenski într-un discurs televizat.

El afirmase în cursul nopţii că tancuri ruseşti echipate cu detectoare termice au tras asupra reactoarelor centralei. Incendiul care s-a declanşat într-o clădire destinată instruirii a fost în cele din urmă stins de pompierii ucraineni, care iniţial au anunţat că nu se pot apropia din cauza atacurilor ruşilor.

Ministerul rus al apărării a comunicat vineri că centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost de fapt ţinta unor sabotori ucraineni, iar operaţiunea respectivă a reprezentat o provocare.

Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al ministerului, a anunţat că centrala cu şase reactoare funcţionează normal, iar zona era sub control rusesc încă din 28 februarie. "Cu toate acestea, noaptea trecută, pe teritoriul de lângă centrala electrică, a avut loc o încercare a regimului naţionalist de la Kiev de a efectua o provocare monstruoasă", a declarat el.

Conform lui Konaşenkov, o patrulă a Gărzii Naţionale ruse a fost atacată de un grup ucrainean de sabotaj, în apropierea centralei. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel