Ministrul italian, Matteo Salvini, revoltat că alegerile din România au fost anulate: "Doar că nu place Bruxelles-ului? E foarte periculos"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul italian al Infrastructurii și liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, și-a exprimat revolta față de decizia Curții Constituționale a României de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale. 

Salvini a calificat situația drept un precedent „alarmant” și o amenințare gravă la adresa democrației.

„Liga urmărește cu mult respect și îngrijorare profundă ceea ce se întâmplă în România: anularea votului democratic pentru că rezultatul nu este apreciat de Bruxelles, de cei politic corecti și de anumiți oameni puternici precum Soros, este un precedent alarmant și foarte periculos”, se arată într-un comunicat oficial al partidului său.

Reacții din Italia: două perspective opuse

 

Poziția lui Matteo Salvini contrastează puternic cu cea a vicepremierului italian Antonio Tajani, lider al partidului Forza Italia. Tajani a exprimat îngrijorări legate de influența rusă asupra procesului electoral din România și a subliniat necesitatea protejării valorilor democratice:

„Sunt foarte îngrijorat de raportul privind activitățile rusești hibride menite să influențeze votul în România. Italia, în calitate de președinție a G7, este în prima linie pentru a apăra democrația și procesele electorale. Continuăm să lucrăm cu partenerii UE pentru a proteja valorile comune”, a declarat Tajani.

Decizia Curții Constituționale din România. Cum o vede presa italiană

Iată cum vede presa italiană anularea alegerilor din România:

Hotărârea Curții Constituționale de la București de a invalida votul din primul tur al alegerilor prezidențiale a fost justificată prin identificarea unei presupuse „ingerințe ruse” în procesul electoral. Potrivit informațiilor publicate de mass-media românească, Rusia ar fi orchestrat o campanie masivă de influențare prin rețele sociale, utilizând influenceri locali și desfășurând peste 85.000 de încercări de atacuri cibernetice asupra bazei de date electorale.

Principalul beneficiar al acestei interferențe ar fi fost candidatul de extremă dreapta și considerat pro-Putin, Călin Georgescu. Georgescu a surprins scena politică prin obținerea unui neașteptat 23% din voturile din primul tur, ceea ce i-a asigurat calificarea în turul al doilea, unde ar fi trebuit să se confrunte cu liberala Elena Lasconi pe 8 decembrie.

Context internațional și implicații

Anularea alegerilor din România adaugă un nou capitol în seria de provocări politice și de securitate din regiune, punând sub semnul întrebării capacitatea instituțiilor democratice de a rezista influențelor externe. Intervențiile ruse în procesul electoral românesc reflectă o strategie mai amplă de destabilizare a democrațiilor europene, iar Italia se vede direct implicată în aceste probleme, având în vedere poziția sa strategică și rolul său în G7.

Salvini a atras atenția asupra implicațiilor periculoase ale deciziei Curții Constituționale, sugerând că anularea votului ar fi fost determinată de presiunile Bruxelles-ului și de o „dictatură” a corectitudinii politice. Această poziție este în concordanță cu alte intervenții recente ale Ligii Nordului, inclusiv sprijinul pentru fostul președinte american Donald Trump și criticile aduse amestecului judecătorilor în chestiuni politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel