Ministrul italian al Agriculturii celebrează ACORDUL dedicat muncitorilor străini: "O VICTORIE pentru demnitatea oamenilor!"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Teresa Bellanova
Teresa Bellanova

Guvernul italian a ajuns la un acord cu privire la legalizarea situaţiei lucrătorilor străini, a anunţat miercuri ministrul agriculturii al Italiei, Teresa Bellanova, informează dpa.

Problema a provocat mari disensiuni în cadrul coaliţiei aflate la conducere în Italia, cu populiştii din Mişcarea Cinci Stele care se opuneau unei asemenea decizii, contestată cu vehemenţă şi de partidul de extremă dreapta Liga, din opoziţie.

"Aceasta este o victorie pentru demnitatea oamenilor şi femeilor şi pentru respectul faţă de oameni care trăiesc în condiţii foarte grele", a spus Bellanova în cadrul programului Radio Anch'io la postul public RAI.

Bellanova, fostă membră a Federaţiei naţionale sindicale a lucrătorilor agricoli, a susţinut puternic această legalizare, limitată la lucrătorii din agricultură, menajere şi personalul de îngrijire, dar de care ar putea beneficia sute de mii de oameni.

Potrivit Teresei Bellanova, măsura a fost necesară pentru a acoperi lipsa acută de mână de lucru în agricultură cauzată de epidemia de coronavirus şi pentru a-i ajuta pe lucrătorii ilegali în faţa riscului de exploatare.

Citeşte şi: ACORD în miez de noapte: muncitorii români sezonieri și badantele se vor putea întoarce în Italia

Italia se bazează pe lucrători sezonieri din România, Bulgaria şi din alte ţări ale Europei de Est pentru a putea culege fructele din legumele din fermele sale, dar aceşti lucrători nu mai pot veni din cauza restricţiilor de călătorie.

Bellanova a spus că a încercat să organizeze coridoare speciale pentru lucrătorii sezonieri străini, dar că "oamenii nu mai sunt dispuşi să vină" în Italia.

Odată cu restricţiile de circulaţie şi cu blocajele la frontiere, lucrătorii europeni care înainte veneau în Italia pentru a munci ca zilieri în agricultură, majoritatea români, bulgari şi polonezi, acum nu mai pot călători, astfel că sectorul agricol italian se confruntă cu riscul unei penurii de forţă de muncă în plin sezon de recoltare.

În consecinţă, membri ai guvernului condus de Giuseppe Conte au propus ca soluţie legalizarea şederii în Italia pentru o parte din cei aproximativ 560.000 de migranţi aflaţi în această ţară fără acte în regulă şi care să poată lucra astfel cu contracte de muncă în agricultură şi în sectorul de îngrijiri.

Această legalizare ar urma să constituie o parte a unui decret mult întârziat cu privire la măsuri de stimulare în valoare de 55 de miliarde de euro pentru susţinerea economiei Italiei afectată de epidemie.

Decretul a fost declarat aproape gata încă de săptămâna trecută, însă continuă să fie amânat. Şedinţa guvernamentală pentru aprobarea lui finală ar urma să aibă loc miercuri seara. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel