Ministrul britanic de finanțe, Kwasi Kwarteng, a fost demis pe fondul furtunii politice din Marea Britanie

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul britanic de finanțe Kwasi Kwarteng a fost demis în mijlocul unei furtuni politice, anunță BBC. Prim-ministrul britanic Liz Truss se află sub tirul criticilor din partea membrilor propriului partid, care iau în considerare o rebeliune internă pentru a o înlocui.

Înlocuitorul ministrului Kwasi Kwarteng va fi experimentatul fost ministru de externe Jeremy Hunt. Kwarteng s-a întâlnit cu prim-ministrul Liz Truss pe fondul zvonurilor că guvernul va anula reducerile de taxe planificate și că Kwarteng însuși ar putea fi demis, așa cum as-aîntâmplat de altfel. Kwarteng a intrat pe Downing Street 10 pe o intrare din spate și nu pe ușa neagră cunoscută din față, relatează Reuters. Truss urmează să susțină o conferință de presă în cursul zilei.

Între timp, potrivit The Times, membri de rang înalt ai Partidului Conservator britanic iau în considerare posibilitatea de a-l înlocui pe premier cu o candidatură comună a lui Rishi Sunak și Penny Mordaunt. La puțin mai mult de o lună de la venirea la putere a lui Truss, când a devenit al patrulea lider conservator în șase ani, liderul britanic se află sub presiune din partea conservatorilor.

Ministrul britanic de finanțe, Kwasi Kwarteng, demis

 

Cei care încurajează rebeliunea internă consideră că un pact între Sunak (care a pierdut în fața lui Truss în votul final intern) și Mordaunt (care a ieșit pe locul trei în competiția pentru conducere) ar avea sprijinul "majorității covârșitoare a parlamentarilor conservatori", adaugă ziarul. Sursele au afirmat că peste 20 de foști miniștri și parlamentari de rang înalt plănuiesc să-i spună lui Truss să demisioneze.

Fostul ministru britanic a publicat deja o scrisoare de adio pe contul personal de Twitter, în care i-a dedicat câteva cuvinte lui Truss: "Viziunea dumneavoastră de optimism, creștere și schimbare a fost corectă [...] cred că viziunea dumneavoastră este cea corectă [...] planul fiscal este esențial".

Kwasi Kwarteng, destituit din funcție după doar o lună

 

Cu puțin mai mult de o lună de mandat, guvernul Truss pare să tragă de timp. Cel puțin când vine vorba de chestiuni fiscale. Și dacă în urmă cu câteva zile a dat înapoi asupra uneia dintre măsurile anunțate cu mare tam-tam în Camera Comunelor în planul fiscal de reducere masivă a impozitelor, vinerea aceasta, potrivit presei locale, se pregătește să anunțe că dă din nou înapoi.

Mai întâi a exclus reducerea de la 45% la 40% a tranșei superioare a impozitului pe venit, iar acum se așteaptă ca el să anunțe că nu va reduce nici impozitul pe profit. În ciuda faptului că a apărat măsurile, în cele din urmă, presiunile din propriile rânduri, din partea opoziției și chiar a Fondului Monetar Internațional, au forțat-o în cele din urmă pe premier să dea înapoi de la marea promisiune pe care a făcut-o în timpul campaniei pentru conducerea conservatoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel