Metoda „umărul surferului“, folosită de 12 români din Spania pentru a se îmbogăți rapid: Cum funcționează escrocheria

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mossos d'Esquadra au arestat 12 persoane, zece bărbați și două femei de naționalitate română, pentru participarea la mai multe jafuri cu carduri bancare în mijloacele de transport suburbane. Pentru a efectua jafurile, aceștia foloseau tehnica "mirapins" sau "umărul surferului".

Tehnica "mirapins" sau "umărul surferului", folosită de cei 12 români, constă în a urmări victima în timp ce introduce numărul pin atunci când cumpără un bilet cu cardul. După ce furau cardul și aveau numărul PIN, foloseau bancomatele pentru a retrage banii. 

Ancheta a început după ce a devenit evident că există mai mulți infractori care, în mod organizat și specializat, comiteau jafuri și escrocherii. Arestările au fost efectuate în ultimele zile ale lunii octombrie în zonele Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Badalona, El Prat, Llinars del Vallès și Zamora. 

Cei reținuți au 152 de dosare de poliție și au fost eliberați cu acuzații. În plus, doi dintre ei au primit interdicția de a utiliza rețeaua de metrou a transportului metropolitan din Barcelona. 

Cum funcționează metoda „umărul surferului“

 

Una dintre persoane se apropia de persoana care făcea cumpărături cu cardul în metrou și observa numărul PIN pe care aceasta îl introducea pe tastatură. De aici, ei urmăreau în ce buzunar păstrează cardul pentru a-i anunța pe ceilalți din grup unde să caute să îl extragă.

Odată ce au făcut acest lucru, alți hoți, care nu au fost văzuți de victime, îi urmăresc și caută cel mai bun moment pentru a fura cardul bancar. Deoarece cunosc deja numărul PIN, aceștia merg la un bancomat și retrag suma maximă de bani permisă din contul curent. 

Recent, o altă grupare de hoți români, specializată în furtul ceasurilor de lux, a fost destructurată. Infractorii foloseau o femeie „cârlig”.

Grupare de hoți români, specializată în furtul ceasurilor de lux, destructurată în Spania. Infractorii foloseau o femeie „cârlig”

 

Garda Civilă a reținut recent, la Altea, pe unul dintre membrii grupării: o femeie de 27 de ani, care are la activ cel puțin patru antecedente penale. Gruparea infracțională, de origine română, ar fi comis jafuri în mai multe regiuni spaniole. În plus, la acestea se adaugă mai multe infracțiuni comise în afara Spaniei, în special în Franța, Belgia, Olanda, Germania și Regatul Unit. 

Ancheta a început în 2020, când corpul Mossos D'esquadra a detectat mai multe furturi violente de bijuterii și ceasuri de ultimă generație, comise de un grup de patru persoane, folosind metoda „îmbrățișării”.

Metoda folosită de cei patru români, îmbrățișarea, era pusă în practică de o femeie, care avea rolul de „cârlig”. Inițial, bărbații din grupare găseau victima, de obicei un bărbat, care avea un ceas de lux sau bijuterii. Ulterior, o tânără femeie atrăgătoare se apropia politicos de victimă și îi cerea indicații sau chiar pentru a-i face oferi servicii sexuale. Femeia profită de entuziasmul victimei pentru oferta ei și îl apuca subtil de braț. După ce îi sustrăgea ceasul scump, tânăra se retrăgea rapid într-o mașină unde era așteptată de restul grupului.

Surse de poliție au raportat că, în cazul în care victima își dădea seama că e jefuită, tânără îi lua bunurile într-un mod extrem de violent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel