Mesaj cinic al ministrului Culturii, după tăieri de buget: „Cred că s-ar putea descurca”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

20 de instituţii de cultură au primit o lovitură grea, după ce bugetele pentru bunuri şi servicii le-au fost tăiate.

Asta înseamnă mai puţini colaboratori, fie că este vorba despre actori, scenarişti sau personal tehnic, unii indispensabili pentru bunul mers al spectacolelor.

În plin scandal, ministrul Culturii îi sfătuieşte pe manageri să se descurce cu banii alocaţi, informează Știrile PRO TV. Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, îl contrazice, însă, şi susţine că cel puţin în cazul său, bugetul de anul acesta a fost mai mic.

Citește și Artiștii cheamă ROMÂNII în STRADĂ pentru #demnitate: „Să arătăm Guvernului că ne ridicăm împreună!"

Teatrul Naţional Bucureşti are în prezent datorii de 600.000 de lei, iar bugetul pentru bunuri şi servicii este mai mic cu două milioane, comparativ cu anul trecut.

Din restul banilor alocaţi, ar trebui plătite salariile a peste 200 de colaboratori. Din păcate, conducerea TNB a fost nevoit să renunţe la 54 dintre ei, iar de săptămâna viitoare toţi aceşti oameni nu vor mai lucra la teatru.

 

Ion Caramitru: „Noi cerem de ani de zile posturile pe care avem dreptul să le cerem”

 

Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București: „39 sunt la scene. Restul până la 54 sunt pe diferite servicii: trei femei de serviciu, un şofer, un specialist de făcut pălării. Fiindcă repertoriul propriu-zis al teatrului se face pe patru scene, deci nu pot să mut tehnicieni de la o sală la alta. Trebuie să am echipaj separat pe fiecare sală. Nu pot să fac asta cu ce am angajaţi în teatru, pentru că noi cerem de ani de zile posturile pe care avem dreptul să le cerem."

În replică, Ministrul Culturii afirmă că anul acesta, bugetul pentru instituţiile culturale, din care fac parte toate muzeele, teatrele, operele şi operetele din România, a fost mărit cu 30 la sută faţă de anul trecut. A omis, totuşi, să spună că banii aceştia sunt destinaţi măririi salariilor pentru angajaţii permanenţi, nicidecum pentru plata colaboratorilor, susţine Ion Caramitru.

Daniel Breaz, ministrul Culturii: „Dacă ai un anumit număr de angajaţi într-o instituţie de tipul acesta, de ce nu aceste spectacole poţi să le desfăşori cu angajaţii pe care îi ai în interior instituţiei? Aşa cum şi alţi manageri de instituţii se descurcă cu bugetele pe care le-am dat, aşa cum alţi manageri în momentul în care au o premieră îşi gestionează foarte bine costurile cu premiera respectivă, cred că s-ar putea descurca şi aici."

 

Marius Manole: „Nu înseamnă că dacă ne descurcăm asta e un lucru bun”

 

Marius Manole, actor: „Nu înseamnă că dacă ne descurcăm asta e un lucru bun. Ne descurcăm în timp de război şi când vremurile sunt îngrozitoare. Trăim vremuri îngrozitoare? Eu ştiu că nu! Ne descurcăm..."

În această situaţie se află şi multe instituţii culturale finanţate din bugetele locale ale primăriilor. Actorii din întreaga ţară trag atenţia pe reţele de socializare că astfel cultura primeşte o nouă lovitură cruntă.

Toţi cei vizaţi au înaintat un memoriu ministrului Finanţelor şi premierului, prin care cer ajutor. Nu au primit deocamdată un răspuns.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel