„Numai în acest mod vom putea închide treptat golurile existente în capabilitățile noastre de apărare și vom putea sprijini în mod colectiv Ucraina”, a declarat Merz. Tonul hotărât al cancelarului vine într-un moment critic pentru Europa, în contextul în care frontul ucrainean continuă să fie fragil, iar sprijinul occidental rămâne crucial.
Totodată, Merz a recunoscut că, în pofida eforturilor UE, angajamentul politic și militar al Statelor Unite rămâne indispensabil în susținerea Kievului și în eventualele demersuri de pace. „Uniunea Europeană nu este în măsură să înlocuiască Statele Unite în acest rol. Avem nevoie în continuare de implicarea americană”, a afirmat cancelarul, într-o declarație ce reflectă realismul pragmatic al noului executiv german.
Deși a fost întrebat despre o eventuală oferire a unor garanții de securitate din partea Berlinului pentru Ucraina, Merz a evitat să formuleze un angajament clar. În schimb, a transmis că un astfel de demers nu poate fi luat în calcul înaintea unor negocieri reale de pace. „Sper cu adevărat că, după acest weekend, se va contura o șansă pentru un armistițiu, urmat de negocieri de pace. Numai în acel moment, Germania va putea discuta despre eventuale garanții, întrucât la ora actuală pur și simplu nu cunoaștem condițiile”, a explicat liderul CDU.
Vizita simobilică la Paris
Vizita la Paris reprezintă un moment simbolic pentru Merz, fiind primul său contact diplomatic major după ce a fost învestit marți în funcția de cancelar al Germaniei. Învestirea sa nu a fost lipsită de tensiuni: Friedrich Merz a reușit să obțină confirmarea parlamentară abia în urma unei a doua sesiuni de vot, după ce nu a atins majoritatea necesară în prima încercare. Cu toate acestea, odată instalat, liderul conservator a început rapid să contureze prioritățile noului executiv german pe scena europeană.
După întrevederea cu Emmanuel Macron, Merz își continuă turneul european cu o vizită în Polonia, unde va încerca să repare relațiile bilaterale tensionate din ultimii ani. Apoi, va merge la Bruxelles pentru întâlniri esențiale cu oficiali de rang înalt, printre care noul secretar general al NATO, Mark Rutte, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conaționala sa și o aliată influentă în arhitectura instituțională europeană.
Friedrich Merz, cunoscut ca un susținător convins al integrării europene, a pledat din nou la Paris pentru o Uniune Europeană mai progresistă, mai solidară și mai pregătită să răspundă provocărilor geopolitice actuale. „Avem nevoie de o Europă mai unită, capabilă să acționeze ferm, nu doar în plan economic, ci și în domeniul apărării. Este timpul ca Uniunea să se comporte ca o forță politică matură și solidară”, a transmis Merz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News