Merkel, solicitare către Grecia. Situația migranților, în discuție

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Cancelarul german Angela Merkel a cerut joi Greciei să implementeze acordul dintre Uniunea Europeană şi Turcia privind refugiaţii, să continue reformele şi să susţină înţelegerea cu Macedonia referitoare la viitoarea denumire a acestei foste republici iugoslave, transmite DPA. 

Merkel a început joi o vizită de două zile la Atena, prima din 2014. În 2012, ea a fost întâmpinată de greci cu proteste, din cauza atitudinii dure faţă de condiţiile planurilor internaţionale de salvare financiară a Greciei. Şi de data aceasta, poliţia a fost nevoită să intervină, inclusiv cu gaze lacrimogene, împotriva manifestanţilor care o învinovăţeau pe şefa guvernului de la Berlin pentru cei opt ani de austeritate prin care au trecut, însă - potrivit presei locale preluate de DPA - situaţia s-a calmat rapid. 

"Vom continua să colaborăm constructiv cu Grecia pentru a ameliora situaţia", a asigurat Merkel după ce s-a întâlnit cu premierul elen Alexis Tsipras. Vineri, ea urmează să se întâlnească cu preşedintele Prokopis Pavlopoulos şi cu liderul opoziţiei, Kyriakos Mitsotakis. 

Poliţia greacă a folosit gaze lacrimogene joi la Atena împotriva unui grup de protestatari care demonstrau contra vizitei cancelarului german Angela Merkel pentru a-i opri să ajungă la sediul guvernului, informează dpa. 

Demonstranţii au scandat sloganuri acuzând-o pe Merkel pentru dificultăţile prin care a trecut poporul grec în opt ani de austeritate, dictate de trei programe de salvare pe care ţara lor a fost forţată să le ceară. 

Grecia a încheiat recent al treilea şi ultimul program de salvare financiară. Ţara se confruntă cu o criză a migranţilor: mii de refugiaţi trăiesc în condiţii necorespunzătoare în tabere din insulele din Marea Egee, aşteptând să le fie procesate cererile de azil. Conform acordului din 2016 menit să pună capăt exodului din Orientul Mijlociu către UE, via Turcia, migranţii economici ar trebui să fie returnaţi în ţările de origine, iar în Uniunea Europeană să fie primiţi doar cei cărora li se confirmă statutul de refugiat. În privinţa Macedoniei, guvernele de la Skopje şi Atena au ajuns la un compromis. Fosta republică iugoslavă urmează să fie recunoscută ca Republica Macedoniei de Nord, iar Grecia să nu se mai opună aderării Macedoniei la NATO şi să permită începerea de negocieri de aderare cu UE. Ratificarea înţelegerii întâmpină însă dificultăţi în ambele ţări. 

Merkel s-a referit la aceste probleme în remarcile făcute joi, înainte şi după dialogul cu Tsipras. Ea le-a cerut tuturor politicenilor de la Atena să sprijine acordul cu Macedonia şi a apreciat eforturile poporului grec "în vremurile grele" de austeritate de după criza financiară din 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel