Medic român: „Suntem un popor sensibil la zvonuri. Oamenii cred în Baba Vanga şi ce spune vecina, în detrimentul ştiinţei”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean din Galaţi, susţine că pandemia a scos la iveală tot ce era mai rău în mentalitatea românescă”, iar oamenii refuză în continuare vaccinul, deşi cadrele medicale sunt tot mai epuizate din cauza numărului de pacienţi în stare gravă.

Alexandru Nechifor, medic şi prorector la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, are o explicaţie pentru care românii se tem de vaccin. Într-un interviu pentru Adevărul, medicul spune că „suntem un popor foarte sensibil la zvonuri şi bârfe”, iar „lumea în general se teme de ceea ce nu cunoaşte”. 

„Suntem fascinaţi de tot ce întâmplă în vest, vrem mereu să fim ca afară, copiem tot, chiar şi după ureche. Totul până la vaccin, aici brusc, vesticii nu au mai fost demni de urmat”, afirmă dr. Nechifor.

Întrebat care este profilul pacienţilor COVID care ajung la spital faţă de valul anterior, doctorul a răspuns: „Valul patru al acestei pandemii a schimbat complet profilul celor care ajung la spital pentru îngrijiri medicale. Acum, mare parte din aceştia sunt tineri, 35-60 ani, iar insuficienţa respiratorie se instalează mult mai repede şi mai accentuat”.

 

„Mare parte din cadrele medicale sunt în sindrom burn-out, sunt afectaţi atât psihic cât şi fizic”

 

Care este atmosfera din spitale, personalul medical este epuizat?

„În foarte multe spitale, mai ales în cele judeţene în momentul de faţă, colegii din UPU, ATI şi restul serviciilor implicate practică, în multe situaţii, medicina de război. Vin foarte mulţi pacienţi, mulţi în situaţii disperate ce ar avea imediat nevoie de suport de terapie intensivă. Mare parte din cadrele medicale sunt în sindrom burn-out, sunt afectaţi atât psihic cât şi fizic”, a mai precizat medicul.  

Întrebat de ce crede că sunt mulţi români care încă refuză vaccinul, Alexandru Nechifor a răspuns: Suntem un popor foarte sensibil la zvonuri şi bârfe. Lumea în general se teme de ceea ce nu cunoaşte, dar totuşi discutăm de 3 miliarde de oameni vaccinaţi la ora actuală. Suntem fascinaţi de tot ce se întâmplă în vest, vrem mereu să fim ca afară, copiem tot, chiar şi după ureche. Totul până la vaccin, aici brusc, vesticii nu au mai fost demni de urmat, ştim noi mai bine de data asta. E tragic, pentru că situaţia actuală este strict în relaţie de cauzalitate cu comportamentul nostru ca populaţie”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel