Material radioactiv găsit într-o mașină. Șoferul a fost arestat la frontiera dintre Serbia și Croația

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Material radioactiv găsit într-o mașină. Șoferul a fost arestat la frontiera dintre Serbia și Croația / Foto: Captură video youtube
Material radioactiv găsit într-o mașină. Șoferul a fost arestat la frontiera dintre Serbia și Croația / Foto: Captură video youtube

Trei cetățeni croați au fost arestați în Serbia după ce în mașina lor a fost descoperit material radioactiv, relatează presa locală.

Aceștia urmau să intre în Croația sâmbătă, când scanerele au detectat o "cantitate serioasă" de radiații. n timpul unei percheziții ulterioare a unei mașini Audi, capul unui paratrăsnet radioactiv a fost găsit în roata de rezervă, potrivit rapoartelor.

Oficialii sârbi continuă să îi interogheze pe cei trei suspecți

Incidentul a avut loc la punctul de trecere a frontierei Bezdan, în apropiere de orașul Sombor, sâmbătă la ora 20:30 (19:30 GMT).

Nu au fost oferite detalii despre cantitatea de material radioactiv implicat sau despre potențialul său impact, dar lucrătorilor de la punctul de trecere a frontierei li s-a ordonat să își arunce hainele și să se supună unor controale medicale ca măsură de precauție, relatează presa sârbă.

 

Sute de mii de paratrăsnete radioactive au fost instalate în ultimii ani în întreaga lume



Sute de mii de paratrăsnete radioactive au fost instalate în ultimele decenii în întreaga lume, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în ideea că acestea sporesc șansele ca fulgerele să lovească paratrăsnetele și nu țintele din apropiere.

Într-un raport de anul trecut, AIEA a declarat că "nu au fost prezentate dovezi științifice convingătoare care să demonstreze o eficacitate sporită", iar multe țări au decis să oprească producția acestor dispozitive. Unele au început să îndepărteze sursele radioactive de pe paratrăsnetele care au fost deja instalate.

Experții de la institutul de cercetare nucleară Vinca din Serbia au declarat că au mutat capul paratrăsnetului într-un loc mai sigur, conform BBC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel