Mașina devine un lux pentru mulți italieni: Prețul carburanților a depășit 2 euro/litru

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Italia. Benzina la 2 euro/litru: „Autobuzul este mai bun decât mașina". Bidoanele cu combustibil au revenit
Italia. Benzina la 2 euro/litru: „Autobuzul este mai bun decât mașina". Bidoanele cu combustibil au revenit

Prețurile la carburanți au luat-o razna și în Italia, un litru de benzină ajungând să coste și peste 2 euro la anumite stații. 

Costurile cu transportul încep să reprezintă o povară pentru tot mai mulți italieni, în condițiile în care prețul carburanților a crescut constant în ultima perioadă. Potrivit estimărilor efectuate de specialiștii citați de Corriere Della Sera, într-un singur an, doar cheltuielile cu transportul au crescut cu peste 400 de euro pentru fiecare familie din Italia.

 

Prețul benzinei și motorinei, noi recorduri în Italia

 

Prețul benzinei și al motorinei a atins vârfuri de peste 2 euro pe litru, depășind nivelurile din 2012, an în care s-au înregistrat cele mai mari prețuri din istorie. Atunci benzina a ajuns la 1,786 euro, iar motorina 1,705. Potrivit estimărilor mai multor asociații de consumatori, majorarea prețurilor la carburanți nu se va reflecta doar în sumele plătite de șoferi, ci și în buzunarul fiecărui italian. Astfel, un cărucior de cumpărături va fi mai scump, din cauza efectului asupra prețurilor mărfurilor și alimentelor care circulă pe șosea. Aceasta este cealaltă față a revenirii la (aproape) normalitate, ceea ce înseamnă mai multă muncă cu prezență fizică, mai multe călătorii, dar și o cerere mai mare de combustibil care astăzi nu este compensată de o producție mai mare de petrol.

Unde se găsește cel mai ieftin și cel mai scump carburant

 

Depinde de fiecare șofer să aleagă stația cu cel mai bun preț. Jurnaliștii italieni realizează o scurtă analiză a prețurilor regăsite la cele 388 de benzinării din Milano, gestionate de 207 companii: cele mai ieftine, după cum relatează prezzibenzina.it, vând un litru de carburant fără a depăși pragul de 1,80 euro. Cele mai "populare" pompe de autoservire sunt cele de la Esso din Via Parri (Municipio 7), care mențin benzina și motorina sub limitele de 1,759 și 1,659. Prețuri bune se găsesc și la benzinăriile independente, așa-numitele "no logos", adică cele care nu sunt legate de multinaționalele petroliere.

În acest caz, se pot face economii la stația Costantin din Via Vincenzo da Seregno și la stația Oilone din Via Gallarate, ambele cu prețul de 1,799 euro.  Cel mai scump carburant se poate cumpăra de la stația Eni din Corso Sempione, acolo unde un litru de benzină este 2,079 euro. 

 

O treime dintre operatori sunt în pericol

 

Potrivit reprezentanților Figisc, federația care îi protejează pe operatorii de benzinării, pandemia a pus în pericol multe afaceri.

"Pandemia a redus oferta cu 20%, dar acum situația a devenit dramatică din cauza costului enorm al energiei", explică președintele provincial Luca Squeri. "Este suficient să spunem că benzinăriile sunt iluminate chiar și noaptea. O treime dintre ele riscă să fie închise. Dacă guvernul nu ne sprijină, ne va fi greu să supraviețuim creșterilor de prețuri la energie", mai spune Squeri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel