EXCLUSIV  UK settled status. Câți romani au aplicat deja. Cifre OFICIALE

Olga Marin |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii sunt pe primul loc în topul persoanelor care au optat pentru statutul de "settled".  Până în prezent, 25.000 de români au aplicat pentru acest statut, potrivit ministrului Românilor de Pretutindeni. 

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate știridiaspora, Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni a declarat că "ieșirea Marii Britanii fără un acord, ne dă și mai multe semne de îngrijorare". Aceasta le-a transmis românilor plecați peste hotare, în Marea Britanie că aceștia trebuie "să fie permanent în legătură cu noi, cu statul român prin intermediul Ambasadei României în Regatul Unit, dar și a consulatelor de care ei aparțin."

Până acum, pentru statutul de "EU Settlement" au aplicat 25.000 de români din Marea Britanie. Concret, orice cetăţean european care deține un document biometric,  paşaportul electronic în cazul cetăţenilor români, se pot înregistra în acest sistem. 

"În această fază de testare, până la 29 martie, cetăţenii europeni pot aplica pentru statutul de "settled" sau "pre-settled" numai pe baza unui document electronic, biometric. Perioada de înregistrare pentru cei care se află în acest moment pe teritoriul Marii Britanii pot aplica până la sfârşitul anului 2020," a declarat Robert Marin, șeful compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei României la Londra într-un interviu pentru My Romania Comunity. 

În ultimii ani s-a schimbat structura diasporei românești peste hotare. "Dacă la început a fost acestă tendință de a migra conaționalii noștri spre țări din Europa, țări unde se vorbește o limbă latină fiind apropiată de limba română. Gen Italia, Spania, Franța. În ultimii ani, datorită crizei economice care a afectat sudul Europei, foarte mulți români au avut tendința de a migra spre nordul Europei și principoala țară de destinație a acestora a fost Marea Britanie", a mai declarat  Natalia Intotero în cadrul interviului.

Dacă în anul 2012, în Marea Britanie erau aproximativ 100.000 de români, acum sunt pe teritorului Regatului Unit 420.000. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel