Marea Britanie înăsprește condițiile pentru toți muncitorii străini: test greu de engleză și așteptare dublă pentru rezidență permanentă

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Imigranții care vor să se stabilească în Regatul Unit ar putea fi nevoiţi să demonstreze o cunoaştere mai avansată a limbii engleze și să aștepte de două ori mai mult timp înainte de a solicita rezidenţa permanentă, potrivit unui nou set de măsuri analizate de guvernul britanic. Anunțul vine în contextul unor presiuni politice tot mai mari asupra Partidului Laburist, aflat la guvernare, după pierderi semnificative în fața formațiunii Reform UK, condusă de Nigel Farage.

Documentul privind strategia națională de migrație, ce urmează a fi publicat săptămâna viitoare de guvernul condus de Keir Starmer, va include o serie de reforme dure, menite să răspundă criticilor tot mai virulente venite din partea opiniei publice și a adversarilor politici, nemulțumiți de actuala politică migratorie a Marii Britanii.

Una dintre cele mai notabile modificări preconizate este ridicarea nivelului de competență lingvistică necesar pentru obținerea unei vize de muncă. Până în prezent, migranților li se cerea să demonstreze o cunoaștere a limbii engleze la nivelul GCSE (General Certificate of Secondary Education), echivalentul unui nivel mediu inferior. Noile reguli vor ridica acest prag la nivelul „standard A”, adică un nivel superior, asociat adesea cu studii preuniversitare avansate în Regatul Unit.

Această măsură vizează nu doar o mai bună integrare a migranților în societatea britanică, ci și un control mai riguros asupra celor care vin în țară pentru muncă. Guvernul consideră că un nivel mai ridicat de cunoaștere a limbii engleze ar putea conduce la o mai bună integrare pe piața muncii și la reducerea presiunii asupra serviciilor publice, în special în domeniul sănătății și al asistenței sociale.

Rezidență permanentă ar putea fi obținută în minimum 10 ani

 

Dar poate cea mai drastică modificare propusă este extinderea perioadei de așteptare pentru obținerea rezidenței permanente. În prezent, majoritatea migranților care ajung în Regatul Unit cu viză de muncă pot solicita rezidența permanentă după cinci ani. Potrivit Financial Times, noul plan ar putea dubla această perioadă, impunând un termen de 10 ani.

Mai mult, autoritățile vor avea posibilitatea să prelungească și mai mult această perioadă în cazul migranților care au petrecut prea mult timp în afara țării după sosire sau în cazul în care există suspiciuni legate de stabilitatea lor financiară. Asta înseamnă că o serie de migranți ar putea fi blocați ani întregi într-o situație incertă, fără drept de acces la beneficii sociale și fără perspective clare privind obținerea cetățeniei britanice.

Noua strategie vine în urma unor rezultate electorale dezastruoase pentru laburiști, care au pierdut sute de locuri în consiliile locale la alegerile din 1 mai. Cea mai dureroasă lovitură a venit din partea partidului Reform UK, care a reușit să câștige circumscripția parlamentară Runcorn and Helsby, smulgând-o direct din mâinile Partidului Laburist. Mesajul anti-imigrație promovat de Farage pare să fi prins rădăcini adânci în rândul electoratului britanic, mai ales în zonele afectate economic și social.

Laburiștii vor să crească în popularitate

 

În fața acestei presiuni, premierul Keir Starmer încearcă să își repoziționeze partidul și să recâștige încrederea alegătorilor care consideră că guvernul a fost prea lax în privința politicii migratorii. „Nu putem ignora ceea ce oamenii ne-au spus prin vot. Trebuie să arătăm că avem un plan ferm și realist pentru a controla migrația”, ar fi declarat surse guvernamentale citate de The Times.

Criticii, însă, avertizează că astfel de măsuri riscă să marginalizeze și mai mult comunitățile de migranți și să alimenteze tensiunile sociale. Organizațiile pentru drepturile omului și grupurile de sprijin pentru migranți au tras un semnal de alarmă, susținând că aceste politici ar putea duce la crearea unei „subclase” de lucrători străini, lipsiți de drepturi și expuși abuzurilor.

„Muncitorii migranți contribuie enorm la economia britanică. Să-i obligi să aștepte 10 ani pentru a obține stabilitate legală și acces la servicii sociale este inuman”, a declarat un reprezentant al organizației Migrants’ Rights Network.

Rămâne de văzut cum vor fi primite aceste propuneri de opinia publică și cât de mult se va lăsa influențat Keir Starmer de curentul naționalist tot mai puternic care capătă contur în politica britanică. Cert este că Marea Britanie pare să se îndrepte spre o nouă etapă de reforme dure în domeniul migrației, într-un moment de instabilitate politică și socială profundă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel