Manevră bugetară în Italia: Modificări la scutirea fiscală pentru mamele care muncesc. Mamele cu doi copii sunt vizate

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

O rectificare a textului legii bugetului, denumit manevra bugetară, depus la Senat retușează una dintre regulile de la capitolul de susținere a parentalității și natalității: durata normei care prevede scutirea de impozit până la o limită maximă anuală de 3.000 de euro pentru mamele cu doi copii se reduce de la trei la un an.

În cadrul modificărilor bugetare, guvernul Meloni a corectat una dintre reglementările de la capitolul privind sprijinul pentru parentalitate și natalitate, referitor la scutirea fiscală pentru mamele care muncesc: perioada de scutire fiscală pentru mamele care muncesc și au doi copii a fost extinsă la un an. În textul trimis în Parlament și vizat de Ragioneria, se vorbea de trei ani, dar o erată de rectificare trimisă vinerea trecută la Senat reajustează norma, reintroducând perioada de timp indicată în versiunea aprobată de Cdm.

Corrige errata modifică alineatul 2 al articolului 37 din manevră, stabilind că scutirea fiscală - în proporție de 100% până la 3.000 de euro și până la vârsta celui mai mic copil - pentru mamele cu doi copii care au un raport de muncă permanent, cu excepția muncii casnice, este doar până la 31 decembrie 2024 și nu până în 2026. Amendamentul prevede înlocuirea în text a cuvintelor "până la 31 decembrie 2026" cu "până la 31 decembrie 2024". Pe de altă parte, perioada de trei ani pentru mamele cu trei copii care sunt angajate pe durată nedeterminată până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului rămâne.

Modificări la scutirea fiscală pentru mamele care muncesc în Italia

 

"Scutirea fiscală pentru femeile cu copii este o măsură experimentală care durează un an, dar există și este foarte importantă. Pentru mamele cu trei copii durează trei ani, pentru al doilea copil un an', a confirmat ieri ministrul familiei, Eugenia Roccella, la Sky Tg24. 'Vom vedea în următoarele bilanțuri financiare dacă va fi necesară refinanțarea ei'. 

"Scrisoarea trimisă președintelui La Russa cu solicitarea de corecție în manevra normei privind scutirea fiscală pentru mamele cu doi copii are ca scop punerea în concordanță a textului trimis la Senat cu raportul tehnic și cu textul aprobat în Cdm pe 16 octombrie anul trecut, așa cum a fost comunicat într-o notă de către Mef", a explicat Ministerul Economiei într-o notă referitoare la 'errata corrige' care modifică articolul cuprins în legea bugetului. 'Reglementarea inițială aprobată', a explicat acesta, 'a prevăzut întotdeauna un an de acoperire pentru decontribuție pentru mamele care muncesc și au doi copii și trei ani, cu titlu experimental, pentru femeile cu trei copii (sau mai mulți)'. 

Opoziția trece deja la atac. "Cred că își trădează una câte una toate promisiunile. Giorgia Meloni este ocupată să-și prezinte mizeria de reformă constituțională ca fiind mama tuturor reformelor, în timp ce întoarce spatele mamelor și taților în momentul în care mărește taxele pe scutece, produse pentru copii, șervețele igienice". În timp ce deputatul M5s Chiara Appendino adaugă că manevra "anulează Opțiunea pentru femei, crește TVA-ul la bunurile pentru prima copilărie și la produsele de igienă feminină, iar acum elimină și scutirea fiscală pentru mame", a afirmat Secretarul PD, Elly Schlein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel