EXCLUSIV  Mănăstirea Saon din Tulcea la care vin credincioșii de peste hotare: "Simt puterea rugăciunii"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Mănăstirea Saon din Tulcea este vizitată regulat de credincioșii din orașele apropiate și de români din afara țării care au rămas impresionați de frumusețea locului, dar și de puterea rugăciunilor, așa cum explică o maică. 

"Mănăstirea se autofinanțează. Acesta provine din munca de agricultură și din multe activități pe care măicuțele le desfășoară aici. Iată că țin aceste mănăstiri la un grad de finisaj extraordinar și tot ceea ce vedem în jur, acest paradis, se datorează muncii lor. Trebuie să fim și noi alături de ele, să punem și noi umărul în sprijinul acestui loc, acestei mănăstiri și să sprijinim aceste maici care trudesc pentru a ne arăta noua locuri așa minunate," a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

"Mănăstirea Saon a luat ființă în anul 1846 prin venirea unor călugări basarabeni de la mănăstirea Celic-Dere. Aceștia au venit aici și au pus bazele unui paraclis de iarnă, din chirpici, cu un corp de chilii. Paraclisul are hramul "Intrarea Maicii Domnului în Biserică". Mai târziu, în anul 1881, călugării pun temelia bisericii vechi a mănăstirii, biserică de lemn cu hramul "Înălțarea Domnului". În 1912 se pun temeliile bisericii mari de piatră cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului". Din cauza faptului că biserica este foarte înaltă și destul de îngustă, aceasta a suferit mai multe avarii la cutremure, astfel încât în 1990 a fost nevoie de reparații capitale. În 1930 mănăstirea este transformată în una de maici, pentru o mai bună administrarea a acesteia. În '90, când au început lucrările de reconstrucție, a fost nevoie de repictarea acesteia aproape în totalitate. Pe cupolă se păstrează pictura originală. În 2007 au fost finalizate lucrările de reconsolidare astfel că de atunci biserica a fost redată cultului. În prezent viețuim în această mănăstire 27 de maici și 2 preoți. Oficiem în fiecare zi Sfânta Liturghie și cele 7 Laude, încercăm să îmbinăm munca cu rugăciunea, astfel încât scopul final al muncii noastre, mântuirea sufletului să ajungă la bun sfârșit," explică o maică. 

Maicile dau un sfat și se roagă pentru credincioșii care vin și cer ajutorul

 

"Credincioșii care vin aici la noi, din toată țara sunt bine primiți și se roagă împreună cu noi, găsesc aici o oază de liniște și un spațiu de rugăciune în care se pot reculege, în care își pot reordona gândurile, viața si sufletul. Părinții mănăstirii sunt mereu la dispoziția credincioșilor care vin cu sufletul încărcat și găsesc aici locul în care pot pleca cu sufletul limpede și cu forțe noi pentru a depăși ispitele și greutățile vieții de zi cu zi și din lume unde sunt atâtea probleme. Oamenii au nevoie de întărire, de rugăciune pentru bolile și suferințele lor. Atunci încercăm să fim deschiși, maicile ajută și întăresc oamenii cu un cuvânt, cu un sfat, cu o povață. Credincioșii din orașele din împrejurimi vin în fiecare duminică pentru a simți măcar pentru o oră puterea rugăciunii din mănăstirea noastră. Credincioșii din toată țara vin în mănăstirea noastră, vin chiar și din afara țării și rămân impresionați de frumusețea locului, de liniștea locului și de încărcătura sufletească pe care o găsesc aici," a mai spus maica.

Vezi aici întreg reportajul video:

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel