MAI anunţă controale suplimentare la vamă

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Aglomeratie in vama
Aglomeratie in vama

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, au semnat Ordinul comun privind desfășurarea unor activități de control destinate prevenirii și combaterii faptelor de fraudă vamală și evaziune fiscală.

Concret, se instituie un mecanism suplimentar de verificare a transporturilor de mărfuri atât la frontiera externă, granițele cu Ucraina, Serbia și Republica Moldova și porturile de la Marea Neagră, cât și la cea internă a Uniunii Europene, frontiera României cu Ungaria și Bulgaria. Astfel, primul filtru al verificărilor va fi, ca și până în prezent, în punctele de trecere a frontierei, verificările fiind executate de reprezentanții Direcției Generale a Vămilor și reprezentanții Poliției de Frontieră.

Ca element de noutate este instituit și un al doilea filtru, în zone identificate în proximitatea punctelor de trecere a frontierei, precum și pe căile de comunicații la nivelul întregului teritoriu național. În aceste zone, verificările vor fi efectuate de reprezentanții Direcției Generale a Vămilor, Direcției Generale Antifraudă Fiscală și ai Poliției Române.

Care este scopul iniţiativei

Principalul scop al modificării legislative este prevenirea și combaterea faptelor specifice evaziunii fiscale, contrabandei și fraudelor vamale manifestate, în esență, prin prezentarea la autoritățile vamale a unor documente comerciale falsificate, evaziune prin firme fantomă, diminuarea valorii mărfurilor în vamă, rambursările ilegale de TVA și fraudă cu TVA la tranzacțiile intracomunitare.

Combaterea contrabandei reprezintă o preocupare majoră pentru Uniunea Europeană. Comerțul ilicit cu diverse produse provoacă anual pierderi consistente pentru veniturile publice ale bugetului UE și al statelor membre. De asemenea, acest fenomen este o sursă de venit pentru grupările infracționale, în unele cazuri fiind legată și de finanțarea terorismului, context în care lupta împotriva evaziunii fiscale este esențială pentru protejarea securității UE.

Acțiunile circumscrise acestui mecanism vor fi puse în aplicare de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General al Poliției Române din partea Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală a Vămilor și Direcția Generală Antifraudă Fiscală din partea Ministerului Finanțelor Publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel