Maghiarii din România au iesit în STRADĂ. Motivul protestului

Narcis Popa / 6 feb 2019, 08:11 Salveaza PDF Comentarii

Aproximativ 200 de persoane, în majoritate pensionari, au participat, marţi seara, la un miting de protest organizat, în faţa Prefecturii Mureş, de Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România (AMPMFR) pentru înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş.

Deşi mitingul de la Târgu Mureş viza o revendicare legată de UMFST, nu au participat nici studenţi şi nici profesori, între vorbitori regăsindu-se lideri politici precum Mezei Janos, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Zakarias Zoltan, membru în prezidiul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), şi Kovacs Levente, preşedinte executiv al UDMR Mureş.

Preşedintele AMPMFR, Adam Valerian, organizatorul manifestaţiei, a declarat că motivul pentru care studenţii nu au participat a fost acela că unele cadre didactice maghiare de la UMFST le-au cerut să nu se ralieze protestului.

"Considerăm că situaţia de la UMFST Târgu Mureş este una de dictatură universitară, practic, nu se poate ca într-o universitate multiculturală cadrele universitare de limba maghiară să nu aibă posibilitatea să îşi poată dezvolta învăţământul în limba maghiară fără restricţii. Părerea noastră este că această dictatură este o ruşine pentru democraţia din România şi pentru cea din Europa (...). Doamna Ecaterina Andronescu a promis în 2013, la Târgu Mureş, că situaţia facultăţii maghiare se va rezolva, a fost semnat un memoriu în 7 puncte - de faţă a fost şi primul-ministru de atunci, Victor Ponta - care a fost semnat şi de cadrele universitare. Nu credem că în comunitatea europeană asemenea lucruri să fie permise, să se facă promisiuni, să se semneze un act, iar acestea să fie uitate. (...) Există, într-adevăr, o situaţie contradictorie între noi şi cadrele didactice maghiare de la UMFST, dar considerăm că situaţia din această universitate nu este una în care doar profesorii trebuie să ia poziţie, ci este o situaţie în care şi locuitorii oraşului trebuie să aibă propria poziţie, pentru că este o instituţie foarte importantă a naţiunii maghiare", a afirmat Adam Valerian.

Liderul AMPMFR a spus că va organiza mai multe proteste, unul va dura o săptămână şi se va derula în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale iar altul va fi organizat la Hamburg, în Germania, unde UMFST Târgu Mureş a deschis o facultate în limba engleză, apoi va organiza mitinguri în cartierele din Târgu Mureş.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy