MAE. Zborurile către Germania, interzise fără dovada testării Covid-19. România, inclusă în „categoria 3 - zone de risc“

Nicoleta Nicolau / 07 apr 2021, 15:29

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile din Germania au adoptat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul țării. Republica  Federală Germania a declarat stare de pandemie începând cu 5 aprilie. Autoritățile iau în calcul o  obligație generală prin care companiile aeriene să nu mai permită îmbarcarea pasagerilor către Germania în lipsa dovezii unei testări prealabile pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. 

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile germane au adoptat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Federale Germania, după declararea stării de pandemie.

Astfel, potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile germane, este interzisă intrarea pe teritoriul acestui stat a persoanelor care s-au aflat anterior în așa-numitele „zone speciale de risc” – categoria 1 (state în care au fost depistate noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2) și în „zone speciale de risc” – categoria 2 (statele cu incidență ridicată).

Potrivit MAE, România este inclusă în lista cu „zone de risc” (categoria 3). Întreaga clasificare realizată de autoritățile germane poate fi consultată pe pagina oficială a Institutului Robert Koch.

Zborurile către Germania, interzise fără dovada testării Covid-19

 

„ATENȚIE! Autoritățile germane vor introduce, în perioada următoare, o obligație generală prin care companiile aeriene nu vor mai permite îmbarcarea pasagerilor către Germania în lipsa dovezii unei testări prealabile pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Până la reglementarea situației, este recomandată contactarea companiilor aeriene pentru a verifica aplicabilitatea și eventualele condiții specifice ale acestei obligații“, prezicează MAE pe site-ul oficial.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din celelalte „zone de risc” (categoria 3, inclusiv România) oricând în ultimele 10 zile înainte de sosire trebuie să prezinte un test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul german sau să se testeze la cel mult 48 de ore după sosire.

Cetățenii sunt obligați să se deplaseze direct, cu minimizarea contactelor, și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 10 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“). Respectarea acestei obligații de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de termenul uzual de 10 zile numai dacă este efectuat un nou test începând cu a 5-a zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. Mai multe informații pot fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.

Excepții de la măsura efectuării carantinei:

 

Principalele excepții de la măsura efectuării carantinei privesc persoanele care: se află în tranzit; nu rămân mai mult de 24 de ore pe teritoriul german; efectuează vizite din motive familiale (la rude de gradul I sau soți cu reședințe diferite) de până la 72 de ore; asigură transportul profesional de persoane și de mărfuri ș.a. O serie de alte excepții mai sunt aplicate, cu diferențe de la un land la altul, în situații temeinic justificate, spre exemplu în cazul unor categorii profesionale a căror prezență și activitate concretă pe teritoriul german sunt considerate absolut necesare menținerii funcționalității unor sisteme sau infrastructuri sociale critice: relații diplomatice și consulare, securitate și ordine publică, îngrijire medicală etc., cu respectarea măsurilor de protecție și igienă și, în unele cazuri, cu justificarea scrisă a urgenței de către angajator.

Aceste exceptări nu sunt nici definitive, nici exhaustive, iar dacă există motive temeinice se pot acorda derogări și în alte situații, cu acordul punctual al autorităților locale de sănătate. Reglementările locale ale landurilor și hotărârile punctuale ale autorităților responsabile de sănătate rămân decisive în acest sens.

Călătorii din toate zonele de risc trebuie să informeze Autoritatea locală de Sănătate responsabilă. În acest scop, se înregistrează online toate datele personale solicitate, după care este primit un document de confirmare în format pdf. Acesta trebuie să fie disponibil și să poată fi prezentat (la cerere) în momentul intrării în Germania. Întreaga procedură se efectuează pe pagina de internet: www.einreiseanmeldung.de.

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiționată de obligațiile mai sus-menționate

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiționată de obligațiile mai sus-menționate – cu excepția celor aplicabile persoanelor care sosesc din „zonele speciale” de risc. Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă, mască etc. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte ș.a.

Următoarele categorii au permisă intrarea în Germania

 

Totodată, potrivit informațiilor comunicate public de către autoritățile germane, este permisă, în mod excepțional, intrarea în Republica Federală Germania pentru următoarele categorii de persoane:

cetățenii germani și membrii de familie ai acestora;persoanele cu reședință sau drept de ședere în Republica Federală Germania;transportatorii de mărfuri;personalul medical;persoane care au un motiv umanitar sau medical urgent;persoane care călătoresc din însărcinarea AIEA sau ONU;anumite categorii de lucrători necesari pentru menținerea funcționalității unor companii din branșe relevante din punct de vedere sistemic, lista acestor categorii urmând să fie stabilită la nivelul autorităților de land. Persoanele care se încadrează în excepțiile menționate anterior trebuie să respecte următoarele condiții pentru permiterea intrării pe teritoriul german:să prezinte un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore anterior sosirii. Sunt acceptate atât testele biologic-moleculare RT PCR, cât și cele antigen efectuate în conformitate cu criteriile stabilite de Institutul Robert Koch. Certificatele care atestă rezultatul testului pot fi prezentate în limba germană, engleză sau franceză, tipărite sau în format electronic;să se înregistreze online pe pagina de internet www.einreiseanmeldung.de;să efectueze o perioadă de carantină de zece zile (care poate fi suspendată doar după obținerea unui rezultat negativ al unui nou test efectuat începând cu a cincea zi de la sosire).

Cu privire la transportul internațional de pasageri dinspre „zonele speciale de risc” (categoriile 1 și 2) sau care tranzitează aceste zone către Republica Federală Germania, în contextul noilor măsuri, transportatorii pot îmbarca numai persoanele care se încadrează în excepțiile menționate anterior și cu respectarea condițiilor de intrare pe teritoriul german (menționate mai sus). 

De asemenea, începând cu data de 14 februarie 2021, ca urmare a includerii regiunii Tirol din Republica Austria și a Republicii Cehe în categoria „zonelor speciale de risc” cu noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2, a fost decisă introducerea de controale temporare la frontierele comune cu aceste state pentru a asigura implementarea sistematică a restricțiilor de călătorie aferente noii clasificări.

Potrivit informațiilor oficiale comunicate de către autoritățile germane, tranzitarea teritoriului german, cu intrare dinspre Republica Cehă sau regiunea Tirol din Republica Austria, este supusă acelorași restricții deosebite și excepții. În astfel de situații, tranzitul este permis exclusiv persoanelor care se încadrează într-una din excepțiile stabilite, cu obligația de a prezenta la intrarea pe teritoriul german dovada unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore, precum și de a efectua înregistrarea prealabilă a călătoriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0