Ludovic Orban, mesaj pentru românii din Diaspora: "O resursă prețioasă!"

Liviu Ludovic / 24 ian 2020, 11:27 Salveaza PDF Comentarii
gov.ro
gov.ro

Românii din afara graniţelor reprezintă "o preţioasă resursă" şi o componentă importantă a societăţii, faţă de care statul şi autorităţile române au multiple responsabilităţi, a afirmat, vineri, premierul Ludovic Orban în mesajul transmis Convenţiei Românilor de Pretutindeni. 

"Suntem responsabili să restabilim cu diaspora o relaţie corectă, fundamentată pe respect şi adevăr. Una dintre primele măsuri luate după preluarea guvernării a fost desecretizarea raportului privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august 2018, moment ce a reprezentat o palmă usturătoare pentru democraţie şi pentru respectarea drepturilor cetăţenilor", a transmis Orban în mesajul citit de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, la lucrările Convenţiei.

Orban a subliniat că "este nevoie de coerenţă şi eficienţă în politicile adresate românilor din afara ţării", motiv pentru care au fost introduse în cadrul Departamentului pentru românii de pretutindeni organismele şi instituţiile care se adresează comunităţilor din diaspora.

"Faptul că românii care muncesc, trăiesc şi studiază peste hotare, atât în diaspora românească, cât şi în comunităţile istorice, doresc să contribuie şi să aibă un cuvânt de spus în privinţa destinului României, este benefic pentru întreaga societate. Această implicare trebuie să aibă un răspuns instituţional adecvat, iar creşterea numărului de reprezentanţi ai diasporei în Parlamentul României este o măsură firească, pe care dorim să o punem în aplicare", a menţionat premierul.

Ludovic Orban: Românii au plecat din cauza lipsei de respect a statului față de cetățeni

 

El a arătat în mesaj că drumul pe care şi l-a asumat cu echipa guvernamentală este dezvoltarea ţării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, "reducând decalajele economice sau sociale şi reinstaurând principiile statului de drept".

Orban a adăugat că migraţia fără precedent a românilor a fost determinată nu doar de obţinerea unor venituri mai mari.

"Cauza este mai complexă: respectul instituţiilor şi statului faţă de cetăţean, pe care, de multe ori, românii nu l-au simţit în ultimii 30 de ani; este vorba despre oportunităţile din educaţie, pe care sistemul românesc nu le-a oferit tuturor în mod nediscriminatoriu, despre calitatea serviciilor de sănătate, despre oportunităţile de carieră, în economie şi în alte domenii de activitate în societate. Sunt aşteptări fireşti, prea mult tăgăduite, care trebuie să primească răspuns de la un stat responsabil în relaţia cu cetăţenii săi, indiferent că au ales să trăiască în ţară sau în afara graniţelor", a mai transmis Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.22