Lista ajutoarelor incluse de Guvernul Meloni în bugetul Italiei pe 2024: De la bonusul pentru mame care muncesc, la cel pentru mobilă sau psiholog

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

În bugetul care tocmai a fost aprobat, guvernul Meloni a decis să nu prelungească mai multe bonusuri introduse în ultimii ani, cum ar fi cele din construcții sau transporturi. În unele cazuri, bonusurile au fost anulate cu totul, în altele doar depreciate. Totodată, guvernul Meloni a decis să introducă altă serie de bonusuri.

În bugetul guvernului Meloni, care după aprobarea în Senat a primit astăzi OK-ul final și în Camera Reprezentanților, sunt incluse unele bonusuri care sunt deja active în 2023, cum ar fi bonusul pentru creșe, care a fost mărit. Printre măsurile din Legea bugetului se numără bonusul pentru mamele care muncesc și bonusul de "cheltuială" cu cardul de cumpărături "Dedicat ție". Au fost extinse facilitățile pentru creditele pentru prima casă pentru tineri. Pentru alte beneficii, însă, nu este prevăzută nicio prelungire pentru anul viitor. Este cazul, de exemplu, al bonusului pentru ochelari și al bonusului pentru apă potabilă, scrie publicația Fanpage.

În ceea ce privește Superbonus 110, majoritatea a fost de acord: în practică, bonusul de 110% pentru clădiri va rămâne pentru cetățenii cu venituri mici care nu au finalizat lucrările de renovare până la sfârșitul anului. În plus, se are în vedere o amnistie care va evita rambursarea sumelor pentru toți cei care nu au finalizat lucrările până la 31 decembrie 2023.

Bonus pentru mamele care muncesc

 

Aproximativ 800.000 de mame care muncesc vor putea beneficia în 2024, dar și în următorii doi ani, de contribuția suplimentară introdusă special pentru femeile cu copii și care se va traduce printr-un avantaj salarial de până la 1.700 de euro net pe an.

Cardul de cheltuieli "dedicat dumneavoastră"

 

În legea bugetului a alocat 600 de milioane de euro fondului de carduri sociale 'Dedicat ție' pentru achiziționarea nu doar de produse de primă necesitate, ci și de combustibil sau abonamente de transport local. În acest fel, subvenția pentru transport va ajunge doar la beneficiarii cardului, adică la gospodăriile cu Isee (Indicatorul Situației Economice Echivalente*, n.r.) de până la 15.000 de euro (înainte era de 20.000 de euro)

*ISEE, în italiană "Indicatore della situazione economica equivalente", este un instrument ce permite statului măsurarea situației economice a unei familii. Acest indice este folosit pentru acordarea anumitor ajutoare.

Bonificație pentru transport

 

Prima de transport a fost confirmată, dar a fost micșorată. Contribuția de 60 de euro pentru achiziționarea de abonamente pentru transportul în comun și transportul feroviar este rezervată doar titularilor cardului social "Dedicata a te" care au un Isee de până la 15 mii de euro (în loc de 20 de mii de euro, ca în anul precedent). 

Superbonus

 

Unele beneficii vor fi confirmate și în 2024, dar cu modificări. Printre acestea se numără și Superbonus.

În 2024, bonusul pentru lucrările de eficiență energetică va crește de la 90% în 2023 la 70% în 2024. Până la sfârșitul anului 2023, doar locuințele unifamiliale și condominiile cu lucrări începute în 2022 vor fi eligibile pentru 110%. Dar un amendament în ultimul Consiliu de Miniștri al anului a permis unele corecții ale măsurii: bonusul de 70% va continua să existe pentru toți cei care continuă lucrările în 2024 și este prevăzută o amnistie care va permite celor care nu au finalizat lucrările până la 31 decembrie 2023 să evite să fie nevoiți să restituie sumele.

Cu toate acestea, bonusul de construcție de 110% rămâne pentru cei cu venituri mici care nu au finalizat lucrările.

Bonusul pentru grădinițe


Bonusul pentru creșe a fost, de asemenea, refinanțat pentru 2024. Din 2024, pentru gospodăriile cu un copil sub 10 ani și un Isee de până la 40.000 de euro, în care se va naște un copil, se va acorda o suplimentare de 2.100 de euro: în acest fel, beneficiul maxim crește la 3.600 de euro, de la 3.000 în prezent.

Bonusul pentru mobilă


Bonusul pentru mobilă nu a fost eliminat, dar a fost redus: plafonul maxim de cheltuieli asupra căruia se poate aplica deducerea de 50% se reduce de la 8.000 de euro la 5.000 de euro.


Bonusul pentru cultură

 

Nu va mai exista App18, bonusul de 500 de euro pentru persoanele de peste 18 ani. Acesta a fost însă înlocuit cu două carduri, Cardul de cultură și Cardul de merit, ambele de 500 de euro, care pot fi cumulate: primul este legat de venituri (Isee maxim de 35.000 de euro), iar al doilea de obținerea notei maxime, 100, la examenul de bacalaureat

Bonusul de psiholog

 

Pentru acest an, bonusul de psiholog, contribuția de până la 50 de euro pentru fiecare ședință de psihoterapie, se dublează. Guvernul a aprobat o finanțare suplimentară de 5 milioane de euro.

Credite ipotecare bonus pentru persoanele sub 36 de ani

 

Nu a fost prelungit bonusul pentru creditele ipotecare sub 36 de ani, adică măsura, în vigoare din mai 2021, care prevedea pentru cei cu venituri Isee sub 40 de mii de euro scutirea de la plata impozitului la achiziționarea primei locuințe. Pe de altă parte, bonusul ipotecar pentru tineri, adică ipoteca subvenționată pentru cei cu vârsta sub 36 de ani și cu un venit Isee familial mai mic de 40.000 de euro, a fost prelungit până la 31 decembrie 2024.

Practic, tinerii cu vârsta sub 36 de ani și cu un Isee mai mic de 40.000 de euro care solicită un credit pentru prima locuință care depășește 80% din valoarea locuinței, vor putea beneficia de garanția sporită de la 50% inițial (prevăzută înainte de introducerea Decretului de sprijin bis în 2021), la 80% din cota de capital a creditului ipotecar.

Care sunt bonusurile care nu vor mai exista din 2024


Unele bonusuri nu vor mai exista începând cu anul 2024. Spre exemplu, a mai rămas puțin timp pentru a profita de prima pentru cumpărarea de pahare sau pentru a folosi prima pentru apă potabilă.

31 decembrie este ultima zi în care se mai poate aplica pentru bonusul pentru ochelari, un voucher de 50 de euro, disponibil o singură dată pentru cei cu un venit Isee mai mic de 10.000 de euro, pentru achiziționarea de ochelari sau lentile de contact. Subvenția a fost plătită pe 5 mai, atât sub formă de voucher care poate fi cheltuit în magazinele acreditate, cât și sub formă de rambursare pentru o achiziție deja efectuată între 1 ianuarie 2021 și 4 mai 2023.

Platforma online a Ministerului Sănătății va rămâne activă până la 31 decembrie 2023, iar plata va continua până la epuizarea fondurilor puse la dispoziție de guvern, respectând ordinea cronologică a cererilor.

Adio și bonusului pentru apă potabilă, adică creditul fiscal pentru o parte din cheltuielile efectuate pentru achiziționarea și instalarea sistemelor de filtrare, mineralizare, răcire și adăugare de dioxid de carbon de calitate alimentară E290, care au rolul de a îmbunătăți calitatea apei destinate consumului uman furnizate de apeducte.

De asemenea, a fost eliminat bonusul pentru decodorul TV, destinat persoanelor de peste 70 de ani cu o pensie de până la 20.000 de euro pe an.

Nici măcar bonusul de TVA pentru casele verzi nu a fost refinanțat: nu va mai exista o deducere Irpef de 50% din TVA pentru achiziționarea de locuințe de clasa A și B.

 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel