Legea din SUA care ar interzice avortul. Joe Biden, primul mesaj 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, este de părere că dreptul unei femei de a alege este fundamental, declarația fiind făcută în contextul în care Curtea Supremă a SUA ar putea anula hotărârea Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul.

„Cred că dreptul unei femei de a alege este fundamental. Roe a fost legea țării timp de aproape 50 de ani, iar echitatea de bază și stabilitatea legii noastre cer ca aceasta să nu fie anulată. Vom fi pregătiți atunci când va fi emisă orice hotărâre”, a scris Joe Biden, marți, pe Twitter.

Activiștii anti-avort și susținătorii dreptului la avort au ieșit marți pe străzile din Washington după apariția informației că Curtea Supremă a SUA ar putea anula hotărârea Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul, scrie Reuters.

Un proiect de hotărâre prezentat de Politico sugerează că instanța a votat pentru anularea deciziei Roe vs. Wade.

Legea avortului din SUA, în pericol să fie anulată

 

Douăzeci și unu de state au legi sau amendamente constituționale în vigoare care ar putea duce la interzicerea avortului cât mai repede posibil, în cazul în care cauza hotărârea Roe vs. Wade este anulată sau modificată semnificativ de către Curtea Supremă.

Un sondaj realizat în 2021 de Pew Research Center a constatat că 59% dintre adulții din SUA credeau că ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, în timp ce 39% credeau că ar trebui să fie ilegal în majoritatea sau în toate cazurile.

„Roe a fost în mod evident greșit de la început", a scris judecătorul conservator Samuel Alito în proiectul de opinie, care este datat 10 februarie, potrivit Politico, care a postat o copie online.

Pe baza opiniei lui Alito, instanța ar urma să constate că decizia Roe vs. Wade a fost greșită, deoarece Constituția Statelor Unite nu face nicio mențiune specifică privind dreptul la avort.

„Avortul prezintă o întrebare morală profundă. Constituția nu le interzice cetățenilor fiecărui stat să reglementeze sau să interzică avortul", a declarat Alito, potrivit documentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel