Lazea: "Ar fi un DEZASTRU pentru România să intre într-o zonă cu dobânzi negative"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Ar fi dezastru pentru o ţară precum România să intre într-o zonă cu dobânzi real negative, iar dacă va intra probabil că va împrumuta din obiceiurile proaste de acolo şi îşi va creşte datoria publică la 60% pentru a profita de ratele mici de dobândă, a explicat, marţi economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, menţionând că reprezintă punctul său de vedere şi nu al instituţiei.

"Pot să răspund la întrebarea dumneavoastră într-un mod normativ şi într-un mod pozitiv. Probabil ca răspunsul normativ este că ar fi un dezastru pentru o ţară cu Balassa-Samuelson şi cu astfel de probleme să intre într-o zonă cu rate ale dobânzii negative, acesta este răspunsul normativ. Cel pozitiv, adică ceea ce este previzibil să se întâmple, este probabil că vom împrumuta obiceiurile proaste ale altor membri ai zonei euro şi vom creşte datoria publică la 60% sau mai mult de 60%, astfel încât vom beneficia apoi de rate mai mici ale dobânzii", a spus Valentin Lazea, întrebat despre ce măsuri poate lua o ţară precum România sau Bulgaria care vrea să adere la Zona Euro în condiţiile în care există dobânzi real negative.

El a participat la conferinţa "Convergence towards euro enlargement", organizată de Banca Naţională a României în colaborare cu European League For Economic Cooperation România (ELEC).

Valentin Lazea a afirmat că dobânzile negative îi penalizează pe cei care economisesc şi încurajează investiţiile proaste, care altfel nu s-ar fi calificat pentru un credit dacă dobânzile ar fi mai mari.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel