Foștii deținuți politici, UMILIȚI la zece ani de la moartea lui Ticu Dumitrescu

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Au trecut zece ani de la moartea lui Ticu Dumitrescu, căruia România are pentru ce să-I fie recunoscătoare, și totuși nu-i este. Fost deținut politic, Constantin Ticu Dumitrescu este printre puținii parlamentari postdecembriști care și-a legat numele de o lege esențială pentru viitorul țării.

Constantin Ticu Dumitrescu este iniţiatorul Legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică, care a avut drept consecinţă înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Nu a fost o luptă ușoară și nici de scurtă durată, dar a răzbit, chiar dacă legea nu a fost adoptată în forma pe care și-a dorit-o. Lui îi datorăm un stil de  face politică, în interesul cetățeanului,  o determinare rar întâlnită, și o luptă pemanentă pentru valori, principii, pentru mersul democratic al României.

Asociația foștilor deținuți politici din România, în parteneriat cu Teatrul Național, organizează în ziua de 5 decembrie 2018, la ora 15, un simpozion comemorativ intitulat -  Zece ani de la moartea lui Constantin Ticu Dumitrescu, eveniment care va avea loc în sala Media a Teatrului Național.

Succesorul lui Ticu Dumitrescu în fruntea AFDPR, domnul Octav Bjoza, spune cu amărăciune că la zece ani de la dispariția lui Ticu Dumitrescu,  foștii deținuți politici si deportații se simt mai umiliți decât oricând.

“Având în vedere că marii făuritori ai Marii Uniri și-au găsit sfârșitul în temnițele și lagărele de exterminare comunistă, așteptam ca măcar în anul Centenarului întreaga clasă politică să-și amintească de noi și să repare nedreptățile de care  avem parte de 29 de ani”, a declarat domnul Ocatv Bjoza.

Ticu Dumitrescu s-a născut la 27 mai 1928, la Ciumaţi, în judeţul Prahova. A fost arestat de Securitate în timp ce era student al Facultăţii de Drept. După eliberarea din închisoare i s-a refuzat dreptul de a-şi termina studiile și a lucrat ca muncitor, funcţionar tehnic, şef de şantier. A fost membru PNŢCD, președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi preşedintele Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului.
Ticu Dumitrescu este iniţiatorul Legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică.

Într-un interviu pe care l-a acordat ziarului România lIberă, Constantin Ticu Dumitrescu a mărturisit o parte din tratamentul de exterminare la care au fost supuși fosștii deținuți politici în temnițele comuniste: "Securiştii îşi stingeau ţigările chiar pe obrajii noştri", își amintea fostul deținut politic.

Cu toate acestea, Ticu Dumitrescu a spus că ar face a fel, așa cum de altfel, au declarat și alți foști deținuți politici: “Nu era alt drum de urmat! Nu regret nimic şi de-ar fi să-mi mai trăiesc odată adolescenţa şi tinereţea, aş proceda la fel”.

Constantin Ticu Dumitrescu face parte dintre eroii acestui neam, de care în ziua de astăzi își amintesc din ce în ce mai puțini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel