Kozlodui, PERICOLUL NUCLEAR de lângă România. Oamenii ies în stradă. Miting masiv

Bogdan Bolojan / 23 apr 2018, 20:34 Salveaza PDF Comentarii

Prea puțină lume este informată și cunoaște date despre pericolul depozitului de deșeuri radioactive de la Kozlodui, care se află la doar câțiva kilometri de granița cu România. Oamenii au decis să iasă în stradă.

Miercuri, 25 aprilie, începând cu ora 18:00, oamenii sunt așteptați în Piața Mihai Viteazu din centrul orașului Craiova la un miting organizat de Platforma Civică anti Kozlodui împotriva megadepozitului de deșeuri radioactive de la Kozlodui, o localitate care se află la doar 60 de kilometri de Craiova. 

Cetățenii sunt invitați în Piața Mihai Viteazu pentru a  se alătura campaniei împotriva riscurilor create de obiectivele nucleare de la Kozlodui pentru sănătatea craiovenilor și a altor comunități din Oltenia.

Mitingul organizat de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), Asociația C.R.O.N.O, Asociația Civică pentru Viață și Pro Democrația Club Craiova, cele patru ONG-uri locale membre ale Platformei Civice, face parte dintr-o campanie mai amplă de informare a craiovenilor cu privire la riscurile generate centrala nucleară și de megadepozitul de deșeuri radioactive.

Kozlodui, la 60 de kilometri de Craiova 

Lucrările la megadepozitul de deșeuri nucleare de lângă Kozlodui, situat la doar 60 km de Craiova, au demarat în vara anului trecut. 350.000 de tone de deșeuri radioactive amenință dreptul generațiilor viitoare la o viață sănătoasă. Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleară, în contextul în care statul bulgar prelungește, fără consultări cu România, durata de funcționare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea să opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear.

Experți germani atenționau într-un studiu din 2015, după efectuarea unor teste de rezistență la nivel european ca urmare a accidentului de la Fukushima, că reactoarele de la Kozlodui reprezintă un real pericol și trebuie oprite: „Termenele limită vagi și lipsite de credibilitate pentru finalizarea testelor de siguranță transformă mărirea capacității unității nucleare de la Kozlodui și extinderea duratei de viață a reactoarelor într-un risc nuclear inacceptabil de mare. Îmbătrânirea materialelor devine o problemă de siguranță și pericol pentru reactoare, în special din cauza lipsei unei culturi a siguranței nucleare adecvate (...) Insistăm ca organismele de control să diminueze capacitatea de operare a unității și să închidă reactoarele", spuneau Oda Becker și Patricia Lorenz în „4 ani după Fukushima: Sunt centralele nucleare mai sigure?", se arată într-un comunicat de presă a Acțiunii pentru Renașterea Craiovei.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy