Klaus Iohannis după ședința CSAT: „Am abordat teme care păreau complicate cu fostul Guvern PSD eșuat“

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a vorbit după prima ședință CSAT susținută împreună și cu reprezentanții Guvernului Orban.

Klaus Iohannis a convocat astăzi Consiliul Suprem de Apărare a Țării și a cndus prima şedinţă a CSAT la care participă membri ai Cabinetului Orban. Președintele Klaus Iohannis face declarații după încheiere întrunirii.

Am condus astăzi ședința CSAT. De remarcat a fost faptul că a fost prima ședință în noua formulă guvernamentală. Am abordat teme care pareau înainte complicate cu fostul Guvern PSD eșuat, acum abordarea s-a schimbat!

Există o voință reală de colaborare loială.

Am dezbătut mai multe teme:

-Marți și mericuri voi partcipa la Londra la ședința NATO. Am stabilit obiectivele Romțniei pentru aceast ședonță. Este un summit cu tentă festivă, dar evident că vom discuta teme grele. Vom sublinia două lucruri care ne privesc direct. Importanța regiunii Mării Negre pentru România și NATO. O a doua temă este faptul că România este hotărâtă să aloce în continuare 2% din PIB pentru Apărare.

- Am avut o temă importantă. Am aprobat forțele armate care vor participa la misiuni în afara României! 800 dintre ei vor participa în continuarea în misiunea din Afganistan! România își ia în serios misiunea de a oferi și exporta securitatea în zone unde nu este atins acest deziderat! Militarii noștri sunt apreciați peste tot unde participă!

- Cea mai nouă misiune, cea din Mali, este destul de mare, participă peste 100 de oameni!

- Vom achiziționa încă 5 avoane F16.

- Am discutat despre deficitul bugetar pe care îl va înregistra România anul acesta. Am primit o informare suplimentară. Pentru anul viitor se lucrează la proiectul de buget. 

- Se lucrează la buget, în următoarele săptămâni voi primi un draft de buget și vom putea discuta mai multe.

- Ne ținem de promisiunea cu 2 la sută pentru apărare și ne mândrim cu un număr de civili șimilitari în teatrele de operare. 

Întrebări de la Mass-media:

 Despre deficitul apropiat de 3 la sută, stabilit pentru anul viitor: Legile în România sunt obligatorii. Eu voi insista ca noul guvern să respecte ad-literam toată legislația. Dacă există probleme în legislația în vigoare, vom face modificări. Dar, din discuții, nu există vreo intenție la Guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii. Altfel spus, Guvernul NU dorește să tatie pensii și salarii, ci vrea să respecte legislați inclusiv în partea care prevede oarece măriri.

Despre cazul Caracal: Da, am rugat un consilier prezidențial să o primească pe doamna Melencu.

Despre alegeri în 2 tururi: Consider că primarii trebuie aleși în 2 tururi, iar președinții CJ sa fie aleși din rândul consilierilor județeni și să nu fie aleși direct. Eu îmi doresc ca primarii să fie aleși în 2 tururi, iar președinii CJ să fie aleși dintre consilierii județeni. Există formațiuni, cum e PNL, care dorește alegerea primarilor în 2 tururi, dar există și formațiuni refractare. PSD nu vrea acest lucru. Este evident că guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a accepta o legislație de acest tip de modificare. Am discutat acest lucru doar de princpiu. Cum se va ajunge practic acolo, încă nu a fost stabilit.

Despre implicare în formarea unei noi majorități parlamentare: O să spun peste tot că îmi doresc o majoritate europeană, formată din partide  democratice, care vin cu o politică deschisă, pro-europeană, modernă. Asta spun oricând. Am avut ghinionul să stăm trei ani cu o majoritate controlată de PSD, și stim cu toții ce s-a întâmplat,  ne-am trezit cu un deficit de 4%, cu marile sisteme publice profund deranjate, care vor trebui reparate. Prin urmare, este nevoie de o nouă majoritate. Acum avem un Guvern minoritar. Normalitatea este o nouă majoritate cu un Guvern care este sprijinit fără discuție de această majoritate. 

Despre alegeri anticipate. Ar fi foarte bine să mergem spre alegeri anticipate în primăvara 2020. Voi avea discuții cu toți liderii politici. PSD a fost mereu împotriva a tot ceea ce am propus eu. Nici nu contez pe ei. PSD a fost drastic sancționat de electorat.

 Despre salvarea după cutremurele din Albania. Se lucrează la o clădire civilă, de locuințe Nu vreau să fac eu o informare care revine minsiturlui de Interne. Se lucrează foarte intens.

Despre PSD, cum se vede cearta ivită între liderii PSD după pierderea alegerilor: PSD nu s-a schimbat aseară. Să nu avem o impresie greșită. PSD e condus de așa-zișii baroni locali, pesediști. Ieri unii au luat locul altora. După părerea mea, PSD încă nu a înțeles nimic din aceste înfrângeri electroale. Iar felul cum s-a prezentat public, îmi arată o totală harababură și rezistență la schimbare. SPD schimbă fețele, dar nu schimbă năravul. Rămâne deocamdată un partiid nedemocratic, nereformat, care nu se implică pentru români, ci doar pentru baronii locali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel