Klaus Iohannis recheamă în țară ambasadorii din Ucraina, Moldova, ONU și alți reprezentanți ai țării

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de rechemare în ţară a zece ambasadori, între care Ion Jinga, reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York.

Şeful statului i-a mai rechemat în ţară pe:
* Răzvan-Victor Rusu - şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg,
* Adrian Cosmin Vieriţa - şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia,
* Cristian-Leon Ţurcanu - ambasador în Ucraina,
* Daniel Ioniţă - ambasador în Republica Moldova,
* Iulian Buga - ambasador în Regatul Suediei,
* Sorin Vasile Moldovan - ambasador în Turkmenistan,
* Florin Marius Tacu - ambasador în Republica Singapore,
* Adrian Măcelaru - ambasador în Emiratele Arabe Unite şi în Regatul Bahrain, cu reşedinţa la Abu Dhabi,
* Mihail Constantin Coman - ambasador în Sultanatul Oman, cu reşedinţa la Riad. 

Ambasadori rechemați. MAE a transmis lista pentru posturile rămase libere

 

După ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru rechemarea în țară a 10 ambasadori, MAE a transmis o listă de 12 propuneri, atât pentru locurile rămase libere, cât și pentru cele unde conducerea era vacantă.

În urma aprobării și semnării de către președintele României, Klaus Iohannis, au fost publicate decretele de rechemare a 10 ambasadori extraordinari și plenipotențiari ai României, care urmează să își încheie misiunea, conform legii, în termen de 90 de zile de la această dată.

Astfel, au fost înaintate de către Ministerul Afacerilor Externe 12 propuneri de numiri – inclusiv la misiuni unde conducerea acestora era vacantă.

„În conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări și respectiv de numiri sunt aprobate de către președintele României, fiind inițiate de către Ministerul Afacerilor Externe și avizate de către prim-ministrul României. MAE a avut în vedere, pentru propunerile de numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, o serie de criterii care să corespundă exigențelor acestor posturi care asigură reprezentarea României la nivel înalt atât în sistem multilateral, cât și bilateral, criterii aplicate și în celelalte etape ale acestui proces de înnoire a conducerilor misiunilor diplomatice ale României. Astfel, persoanele nominalizate sunt în marea majoritate diplomați de carieră și cunosc foarte bine problematicile în atenție. În avansarea acestor propuneri au fost avute în vedere, în special, profesionalismul și pregătirea pentru specificul postului în care ar urma să își desfășoare mandatul persoanele nominalizate, precum și parcursul profesional, competențele și pregătirea necesare asumării unei astfel de poziții. La fel ca și până acum, elementul principal în formularea acestor nominalizări a fost reprezentat de competențele și abilitățile candidaților de a îndeplini aceste funcții, cu scopul de a apăra și promova interesele României și ale cetățenilor români în afara granițelor, pentru a contribui la o reprezentare mai bună a României peste hotare și, implicit, la o imagine mai bună a țării noastre în relația cu partenerii săi externi, în conformitate cu liniile strategice promovate la nivelul politicii externe a României”, potrivit MAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel