Klaus Iohannis, MESAJ de ULTIMĂ ORĂ: „Să semnăm un PACT politic pentru România Europeană”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă la scurt timp după încheierea consultărilor de la Cotroceni cu partidele.

„Rezultatul numărării voturilor arată că la referendum au venit aproape 8 milioane de români, din care aproximativ 6,5 milioane de voturi au fost clar DA la ambele întrebări. Un rezultat foarte bun, mult peste așteptări.

Arată că românii nu au votat strict numai pentru aceste întrebări. Sigur, răspunsurile trebuie acum transformate în legislație.

Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene promovtă în campanie de PSD și ALDE, sancționate drastic de electorat. Românii au arătat clar că România e o țară pro-Europeană, trebuie ținut cont de acest lucru. Noi nu am ajuns întâmplător sau din greșeală în UE, noi am dorit în UE.

Asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră, dar și această decizie e una suverană. În același mod trebuie să înțelegem că votul e un drept consacrat în Constituție. Politicienii sunt obligați să creeze condițiile ca toți românii să voteze. Ce s-a întâmplat în străinătate se numește îngrădirea dreptului la vot și e inacceptabilă.

I-am rugat pe cei veniți la consultări să-și spună punctul de vedere. Am constatat că există o largă convergență, marea majoritate a partidelor sunt de acord cu implementarea rezultatelor.

În consecință, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările, am decis să invit partidele să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau un pact politic pentru România Europeană.

Acordul conține următoarele: transpunerea în legislație a răspunsurilor de la referendum, dar și transpunerea în legislație a măsurilor necesare integrității în funcțiile publice, modificarea legislației din justiție în deplin acord cu avizul Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV.

Adoptarea modificărilor la coduri numai cu respectarea deplină a MCV și Comisiei de la Veneția. Propun ca cei care vor semna pactul să se angajaeze să adopte legislația necesară pentru exercitarea dreptului de vot. Proiectul de Acord va fi trimis imediat partidelor și va fi pus la dispoziția publicului”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel