Klaus Iohannis, anunțuri importante pentru români

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Klaus Iohannis susține în aceste momente, la Palatul Cotroceni, prima conferință de presă din ultimele două luni. Presa a fost invitată să participe, pentru a-i pune întrebări președintelui. Este de așteptat ca acesta să facă anunțuri importante legate de măsurile care vor fi luate după data de 15 mai, când expiră starea de urgență.

„Este mai mult de 1 lună și jumătate de când trăim cu această epidemie.

Remarc că în această epidemie autoritățile împreună cu medicii și românii au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit că au maturitate, simț civic.

Se discută mult despre măsurile de relaxare. Vom ajunge și acolo. Am menționat că după 15 mai unele restricții vor fi reduse, dar nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită.

Iată și un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează: numărul de bolnavi raportat la un milion de locuitori. Am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Un raport foarte mare are Spania, aproape 5.000 dintr-un milion sunt pozitivi. În Italia: 3.000 la milion, date apropiate și în SUA.

(w670)

Datele din România sunt cele mai de jos, ceea ce ne arată că avem circa 600 de bolnavi la 1 milion de locuitori.

De aceea am spus că autoritățile și cetățenii au rezultate foarte bune.

Nu ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate? Rezultate obținute greu, prin restricții majore. Sunt convins că oamenilor, medicilor le este extrem de greu

Pericolul nu a trecut. E nevoie în continuare de maximă atenție.

Faptul că din 15 mai e posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în nici un caz să revenim la viața normală de dinainte de epidemie.

În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală. Vor rămâne multe restricții în vigoare: nu vom putea să ne întâlnim în grupuri mai mari de 3 persoane, nu vom putea să plecăm din localitate fără un motiv foarte serios.

Nu vom putea merge la restaurante și malluri. Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem un număr mare de persoane în același loc. Competițiile sportive dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.

Măsurile pe care le vom lua vor fi graduale: în 15 mai va fi ceva, dacă lucrurile vor merge încă ceva din 15 iunie și tot așa. Și tot timpul cu ochii pe statistică. E nevoie de atenție, echilibru, de o abordare responsabilă. Până acum majoritatea măsurilor au fost luate prin coerciție. Ușor, ușor, autoritățile trebuie să se retragă și cetățenii să preia responsabilitatea.

După 15 mai va fi obligatorie purtarea măștilor în spații închise. Guvernanții au acționat corect, specialiștii au venit cu sfaturi bune.

Atunci când a început epidemia, rezervele României au fost goale. Nu au existat rezerve de măști, de biocide, foarte puține medicamente. Acestea toate au trebuit procurate în timp record.

România are acces acum la 1,5 miliarde euro de la Comisia Europeană care vor fi folosiți pentru echipamente, pentru sporurile medicilor, pentru achiziții.

În paralel, obligați și de epidemie, Guvernul a început să pună în practică reforme oportune. S-a progresat foarte mult în materie de digitalizare a administrației. Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de îngradirea epidemiei. Avem un contra-exemplu mare, cât Casa Poporului: Parlamentul. Și modul în care unele partide și unii lideri înțeleg să folosesc acestă nenorocire pentru cîștig electoral.

În Parlament am văzut un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil, instrumentat de aceiași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament nociv și demagogic, oamenii care au lăsat România fără bani.

Banii românilor au fost risipiți de guvernele pesediste în loc să fie investiți unde era nevoie. Este trist ca după ani și ani de guverne pesediste să ne găsim în situația de a face față unei epidemii groaznice cu rezervele aproape goale. Aceștia sunt politicienii care se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile. Este jalnic! Acestea apasă asupra bugetului public, care și așa e sub un stres enorm, fiindcă din cauza epidmeiei avem probleme economice mari.

Putem gestiona economia, dar nu se poate așa cu gesturi populiste, dăm la toată lumea. Dar de unde să dăm? Iar acești politicieni compromit prin acest comportament viitorul întregii națiuni, viitorul generațiilor care vor veni după noi. Eu nu voi tolera așa ceva”, a spus Iohannis.

REPORTER: Cum considerați că au gestionat autoritățile pandemia?

„Am spus-o: autoritățile s-au comportat responsabil, au luat măsurile corecte și la timp. Măsurile economice sunt de bun-simț și vor ajuta real economia”, a răspuns Iohannis.

REPORTER: Considerați că a exista la nivel european o coordonare?

„La început, coeziunea a fost mai puțină. Fiecare stat membru s-a concetrat pe propriile probleme, multe granițe s-au închis. Dar în paralel Comisia Europeană a venit cu măsuri de sprijin și au reușit: de acolo a venit 1,5 miliarde de euro pentru România, de exemplu. Pe parcurs, lucrurile s-au îmbunătățit, iar la ultimul Consiliu European am convenit ideea unui mare Fond de revenire a economiei, va fi corelat cu viitorul buget al UE”, a răspuns Iohannis.

REPORTER: Discuție despre muncitorii români sezonieri în Germania și Austria. Știați despre modul în care au plecat, claie peste grămadă?

„În fiecare an, din păcate, mulți români au plecat la muncă în străinătate. Peste patru milioane au plecat după Revoluție. Dar sunt și mulți care pleacă sezonier și cu banii câștigați își duc traiul în România. Majoritatea pleacă sub contract cu firme, nu sunt organizați de stat. Este alegerea lor și va trebui să ne gândim bine cum le putem oferi un viitor în România. Însă se pare că la început au existat probleme organizatorice. Pe parcurs ele au fost remediate. Cei care au greșit trebuie să plătească”, a răspuns președintele.

REPORTER: Se discută despre amânarea alegerilor parlamentare pentru 2021. Sunteți de acord?

„Primul lucru e că ne spun tot mai mulți experți că nu vom scăpa de virus și va trebuie să găsim un mod de a trăi cu această boală. Sper să ajungem, ca în cazul gripei, să avem câșiva bolnavi și restul societății să poată funcționa. E prematur să spunem că vom avea alegeri în orctombrie, noiembrie, decembrie. Important e să le facem când nu va fi un pericol pentru populțaie. Nu voi fi de acord să facem alegeri când epidemia încă există. Îmi doresc să avem în toamnă alegeri locale și parlamentare, dar dacă nu vor fi în siguranță, le vom amâna”, a răspuns Klaus Iohannis.

REPORTER: Ar fi utilă selectarea unor sectoare esențiale de producție în UE sau la nivel național?

„Da! Trebuie să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în Europa. La începutul pandemiei trebuia să cumpărăm echipamente din țări care sunt foarte departe de noi, nu doar geografic, ci din punct de vedere al percepției unui sistem democratic. Nu cred că cineva găsește că e un lucru bun să nu avem pe ce pune mâna în momente de criză. Va exista o regândire a lanțurilor de producție în UE pentru produsele strategice”, a răspuns șeful statului.

REPORTER: Ce soluții au părinții care trebuie să revină la muncă?

„Există legea care permite unui părinte să stea acasă. Cred că foarte mulți au o problemă cu asta. Dar ce problemă ar avea dacă copilul ar veni bolnav de la școală? Ar fi mult mai complicat. Această lege sprijină practic părinții, fiecare familie va găsi o soluție în speranța că această criză nu va dura prea mult”, a răspuns Iohannis.

REPORTER: Ați dat ieri un exemplu din Franța, ați spus că s-a redeschis experimental o școală. Oficialii francezi vă contazic.

„Informația e corectă! Unii ați cerut informația, e un studiu făcut de Institutul Pasteur, e verificabil. Am spus că există un exemplu care ne arată că situația în școli de complicată. Însă, decizia de a nu deschide școlile în România s-a bazat pe faptul că distanțarea nu poate fi realizată, elevii merg de acasă la școală și pot duce boala acolo sau pot duce boala acasă. Iar unii trăiesc și cu bunicii. Din aceste motive, și încă altele, am decis să nu redeschidem școlile, decât pentru clasele terminale. Acești elevi din clasele temrinale nu sunt obligați, au oportunitatea să meargă pentru a-și pregăti examenele”, a declarat Klaus Iohannis.

REPORTER: Ne puteți da o dată pentru deschidrea restaurantelor, mall-urilor?

„Aceste lucruri le putem comunica doar pas cu pas, pentru că ele depind de evoluția epidemiei. Săptămâna viitoare vom lua o decizie dacă continuăm cu stare de urgență sau o variantă alternativă. Putem comunica dacă din 15 mai putem merge sau nu la dentist. Deciziile le vom lua săptămâna viitoare. După încă o săptămână sau două vom putea să anunțăm viitoarea măsură și tot așa. Dar la unele restricții nu vom putea renunța, de exemplu la mască”, a răspuns președintele.

REPORTER: Cum va ajuta statul cetățenii pentru a reveni economic și social?

„Vom avea măsuri de relaxare pas cu pas. Nu putem să spunem acum despre ce vom prevedea peste maxim două săptămâni. Vom ști abia în octombrie-noiembrie dacă va exista un al doilea val. Apar și oportunități în piața muncii, pentru noi afaceri”, a precizat Iohannis.

REPORTER: Cum e respectat dreptul la educație prin cursurile online, când mulți copii nu au acces la internet?

„E o problemă importantă. Pentru copiii care nu au acces la net, ministerul va veni probabil cu achiziții de tablete. Acolo unde copiii nu au note în catalog în semestrul 2, vor fi invitați la școală în condiții de maximă siguranță. Am pretenția și am găsit că la Minister se vede la fel chestiunea: să avem ghiduri și pentru dascăli”, a explicat Iohannis.

REPORTER: După 15 mai va fi stare de urgență sau stare de alertă?

„Discutăm de două săptămâni aceste variante. Decizia nu o vom lua mâine, pentru că vrem să urmărim evoluția situației. Decizia privind prelungirea stării de urgență sau instituirii stării de alertă o vom lua probabil săptămâna viitoare. Pot să vă spun că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp pentru ambele variante, ca să nu mai fim în situația de la începutul epidemiei. Vreau să avem legislația clară, rezervele necesare, iar în toamnă să avem rezervele suficiente pentru un al doilea val sau pentru o altă boală”, a precizat președintele.

REPORTER: Legea pensiilor înseamnă 10 de miliarde de lei impact doar în acest an și 30 de miliarde anul viitor. Sunteți de acord cu majorarea de 40%?

„E o chestiune care trebuie analizată de experți și guvernanți cu mare atenție. Probabil la jumătatea anului guvernul va trebui să ia o decizie. După jumătatea anului lucrurile trebuie foarte bine clarificate. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Când se va face analiză, o să îi rog pe guvernanți să ia în calcul că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă. Guvernul o să răspundă la momentul oportun”, a spus Iohannis.

REPORTER: Ați spus că parlamentarii promovează măsuri populiste imposibil de pus în practică.

„Luați lista legilor votate trimise de PNL sau de mine la Curtea Constituțională”, a răspuns Iohannis.

REPORTER: Ce ați discutat cu președintele Trump?

„Datele ce pot fi comunicate public din această convorbire au fost puse în comunciatul de presă. A fost o discuție foarte caldă. Am discutat despre măsurile luate, despre materile de protecție, despre ventilatoare, am spus că avem nevoie și președintele Trump a spus că va trimite cât se poate de repede ventilatoare în România. Am discutat despre securitatea flancului estic al NATO și i-am spus foarte franc că noi contăm pe SUA și NATO pentru a ne asigura securitatea”, a explicat președintele.

REPORTER: Când ați vorbit de relaxarea măsurilor ați spus că nu va mai fi nevoie de acele declarații pe proprie răspundere. Cât va mai fi nevoie de ele?

„Săptămâna viitoare vom clarifica toate aceste chestiuni de detaliu. Nu vreau să intru azi în detalii. Este foarte clar că această lună și jumătate apasă foarte mult nu doar asupra economiei, ci asupra stării populației. Cred că a fost nevoie la momentul respectiv de o luminiță la capătul tunelului, că ne gândim la măsuri pentru o nouă normalitate”, a răspuns șeful statului.

REPORTER: Dacă după aceste măsuri, ce se întâmplă vom avea un val de îmbolnăviri?

„Dacă, din păcate, vom avea un numă foarte mare de infecții, trebuie reevaluată măsură care a dus la aceste infecții”, a precizat Iohannis.

REPORTER: Bugetarii și demnitarii ar trebui să arate un anumit tip de solidaritate?

„Solidaritatea nu poate fi o măsură de coerciție, ea trebuie să vină de la fiecare. Dar sunt foarte bucurps că avem foarte multă solidaritate în societate. Am fost zilele trecute la un centru pentru bolnavi construit doar din resurse private. Am avut firme, antreprenori care au donat echipamente”, a spus președintele.

REPORTER: Ați primit informări de la servicii înainte de începerea epidemiei? Nu era nevoie de măsuri mai stricte la începutul epidemiei, când erau prea puține teste?

„Cred că am reacționat foarte bine și foarte repede. Avem foarte puțin bolnavi în comparație cu alte țări. Siguri că au existat informări, nu doar de la servicii. Cele mai multe le-am primit de la OMS. Noi am ținut cont de acestea și Guvernul Orban a luat primele măsuri concrete de achiziții cu mult timp înainte să avem vreun caz în România. Nu s-a întâmplat în multe țări. Probabil noi ne-am mișcat mai repede și rezultatele se văd. România a reacționat la timp și proporțional. Guvernul a făcut o treabă foarte bună”, a spus Iohannis.

REPORTER: Au existat unele excese din partea oamenilor legii? Au apărut exemple în spațiul public

„Și forțele de ordine au fost prezente și au acționat foarte eficient. E adevărat că au existat și excese, persoanele au fost sancționate, dar sunt foarte puține exemple. Să recunoaștem aceste reușite și să fim și puțin mândri de ei. Nu a mai existat o situație similară în România post-decembristă. Forțele de ordine publică și-au făcut treaba foarte bine”, a declarat președintele.

REPORTER: Ce mesaj le transmiteți celor din Suceava? Acum 6 luni apreciați activitatea managemetului spitalului, iar 6 luni mai târziu au murit oameni din cauza acelui management.

„Am fost de mai multe ori în Suceava, e un oraș în plină dezvoltare, cu oameni harnici. Faptul că s-a ajuns în carantină are foarte multe cauze, probabil și un management defectuos al acestei epidemii. Au avut în Suceava foarte mulți români veniți din afară, fapt ce a contribuit la un număr mare de îmbolnăviri. Sucevenilor le spun să respecte indicațiile autorităților ca să scape de epidemie”, a explicat Iohannis. 

REPORTER: Ne puteți spune când ați avut primele semne că va fi o epidemie? S-au făcut rapid achizițiile?

„Informațiile au fost puține și nu foarte lămuritoare la început. Și OMS a stat destul de mult până a anunțat că nu e doar o epidemie în Wuhan. Noi am reacționat la începutul lui februarie, Guvernul a emis OUG pentru a putea face achiziții pentru medicamente și echipamente care ar fi trebuit să fie în rezerve, dar din cauza PSD nu era nimic, era zero, gol. Legislația nu a fost actualizată pentru achiziții și rezerve, chiar dacă PSD au avut timp să actualizeze legislația pe Insula Belina și altele care îi interesau. Pentru un guvern minoritar a fost foarte greu, dar au reușit”, a răspuns președintele.

REPORTER: Puteți garanta că nu vor fi probleme cu plata salariilor?

„Am pus această întrebare ministrului Finanțelor și mi-a garantat că nu vor fi probleme. E greu de acoperit deficitul bugetar, dar are soluții, acesta e răspunsul pe care l-am primit”, a răspuns Iohannis.

REPORTER: Când credeți că va fi reluată activitatea în turism? Ați spus că după 15 mai oamenii nu vor putea pleca din localitate fără un motiv serios.

„Vom lămuri detaliile săptămâna viitoare. Nu putem trata zona de servicii turistice la pachet. E mai ușor să deschidem hotelurile fără restaurante, nu există o problemă de distanțare. La restaurant, problema de distanțare socială e mai complicată”, a răspuns Iohannis.

REPORTER: Există un plan B pentru muncitorii români din străinătate dacă va fi o explozie a cazurilor?

„Toți sezonierii au contracte în care e prinsă și sănătatea. Angajatorul e responsabil. Dar avem exemple de țări în care unii oameni au fost lăsați pe drumuri și MAE a trebuit să îi aducă acasă. Cred că am învățat cu toții din această criză. Dar a fost pentru noi și pentru cei vizați o mare dezamăgire că o țară care i-a chemat, i-a scos pur și simplu pe stradă, i-a lăsat să se descurce singuri”, a explicat Iohannis.

REPORTER: Vor exista bani pentru dublarea alocațiilor copiilor?

„Aceasta e una din măsurile care trebuie foarte bine cântărite de guvern. Alocațiile au fost deja dublate anul trecut. Și mie mi-ar plăcea ca românii să plătească mai mulți bani, dar banii trebuie să vină de undeva”, a răspuns președintele.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel