Klaus Iohannis, întrebat de Moise Guran despre Legile Justiţei şi revocarea lui Kovesi: "Fără mine..."

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa: Agerpres
sursa: Agerpres

Jurnalistul Moise Guran, invitat la dezbaterea preşedintelui Klaus Iohannis de la Biblioteca Central Universitară, a adresat mai multe întrebări privind demersurile preşedintelui de a apăra Justiţia şi statul de drept, inclusiv despre Laura Codruța Kovesi.

"Domnle preşedinte, legile justiţiei au trecut până la urmă. Imaginea României este cea pe care ne-o arată MCV-ul. Aţi sacrificat cumva justiţia pentru interesul dvs. electoral prin amânarea referendumului?", a fost întrebarea jurnalistului Moise Guran.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat de ce a trebuit să amâne referendumul până la alegerile prezidenţiale şi că legile justiţiei propuse de PSD au fost modificate în proporţie de 70% şi promulgate în momentul în care a rămas fără instrumente Constituţionale.

"Da, am amânat referendumul până în momentul în care am considerat că o convocare a referendumului produce efecte maximale. Cred că a produs. (...) Un referendum poate fi validat doar dacă rata de participare este suficient de mare. Niciun moment anterior nu mi-a arătat că rata de participare ar ajunge măcar aproape de cota de validare", a explicat preşedintele Klaus Iohannis.

 

Klaus Iohannis: "Nu vreau să par lipsit de modestie..."

 

Şeful stautlui a vorbit şi despre paşii concreţi pe care i-a făcut pentru apărarea statului de drept.

"În afară de faptul că am alungat elefanții din ședința de Guvern şi am coborât în geaca roșie în stradă, am mai făcut câteva lcururi.

Am retrimis Legile Justiției în Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitat un punct de vedere de la Comisia de la Veneția și i-am rugat pe colegii mei să facă o evaluare.

Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Deci 70% din măsurile introduse de PSD în legile justiţiei. Sigur, nu sunt perfectes, sunt în vigoare.

La un moment dat am ajuns la punctul în care a trebuit să le promulg fiindcă mi s-au terminat instrumentele constituţionale. Dar lucrurile nu s-au terminat aici. Vom reparat ce a mai rămas de reparat din legile justiţiei. Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept din România. 

Risc să par lipsit de modestie, dar fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt. A rămas în picioare. Lupta anticorupție continuă și mai mult am corectat în exterior imaginea catastrofală produsă de guvernele PSD-iste, care au atacat chiar democraţia din România", a mai precizat preşedintele Klaus Iohannis, la BCU.

 

Revocarea Laurei Codruţa Kovesi, menţionată în cadrul dezbaterii

 

Jurnalistul Moise Guran a ţinut să îl întrebe pe şeful statului de ce a ales să facă anunţul revocării Laurei Codruţa Kovesi prin intermediul purtătorului de cuvânt.

"Aşa mi s-a părut cel mai potrivit la momentul respectiv", a fost răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel