Klaus Iohannis, despre posibilitatea ca România să intre în război, după anunțul lui Putin: „Este o situaţie foarte tensionată“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Statele Unite a afirmat, vineri seara că după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia și a accelerat scenariul unui război, acesta trebuie combătut cu toată puterea. 

”România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu”, afirmă şeful statului, precizând că România doreşte retragerea Rusiei din Ucraina. ”România nu are de gând să intre în război”, a subliniat preşedintele, recunoscând că ”este o situaţie foarte tensionată”.

”Noi respingem cu fermitate acest narativ care a fost prezentat şi cred că este un lucru de la sine înţeles să încercăm să corectăm noi aceste mesaje. Nu-şi doreşte nimeni războiul în afară de Rusia, care a atacat Ucraina, iar noua evoluţie a narativului care este o ameninţare mai mult sau mai puţin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este inacceptabilă şi trebuie combătută cu toată hotărârea”, a transmis, vineri seară, dinn America, Klaus Iohannis, întrebat despre ultimele declaraţii ale preşedintelui Vladimir Putin.

Klaus Iohannis afirmă că referendumurile care se ţin în aceste zile în Ucraina ”sunt inacceptabile şi nu vor fi recunoscute practic de nimeni”.

Klaus Iohannis, despre posibilitatea ca România să intre în război: „Este o situaţie foarte tensionată“

 

”Nu putem să tratăm cu uşurinţă aceste ameninţări. România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu. Scenariul pe care ni-l dorim este retragerea Rusiei din Ucraina şi negocieri de pace pentru asta cred că trebuie să se implice toată lumea”, a mai afirmat şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, ”România nu are de gând să intre în război, cum NATO nu are de gând să intre în război cu Rusia”.

Putin a declarat că Rusia va folosi "toate sistemele de armament disponibile"

Departamentul de Stat a comunicat Moscovei 'în mod consecvent' poziția SUA pe o perioadă de câteva luni, a relatat Washington Post. 

Nu a fost clar dacă au fost transmise noi avertismente de la discursul președintelui rus Vladimir Putin către națiune, în care a anunțat mobilizarea la nivel național a 300.000 de persoane pentru a se alătura războiului său din Ucraina, pe care Kremlinul încă îl cataloghează drept o 'operațiune militară specială'.

Analiștii americani au declarat că multe dintre aceste forțe, provenite din foști militari ruși și din alte surse, vor sfârși prin a fi carne de tun pe linia frontului. 

Politica americană este de a evita amenințarea nucleară, lucru pe care Putin și Rusia l-au făcut în mod repetat. Ambele națiuni au mii de arme nucleare. 

În discursul său, Putin a declarat că Rusia va folosi "toate sistemele de armament disponibile" pentru a-și proteja "integritatea teritorială" și poporul său, precum și "integritatea teritorială" și "independența și libertatea", conform Daily Mail.

”Descaladarea trebuie să existe de ambele părţi (...) este o situaţie foarte tensionată şi noi, care avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre toţi aliaţii NATO, suntem într-o poziţie specială, dar suntem hotărâţi să facem faţă oricărei situaţii”, a mai declarat preşedintele Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel