Klaus Iohannis condamnă, la CE, deturnarea zborului Ryanair la Minsk

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a condamnat, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată la Bruxelles, deturnarea zborului Ryanair la Minsk și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevich.

Președintele Klaus Iohannis a participat, în perioada 24-25 mai, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată la Bruxelles.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European au vizat coordonarea pandemiei de COVID-19, obiectivele climatice ale Uniunii Europene (UE), aspecte privind agenda externă a UE, precum relațiile cu Federația Rusă și cu Regatul Unit al Marii Britanii, incidentul aviatic din Belarus, situația din Orientul Mijlociu și din Mali. La finalul discuțiilor, liderii europeni au adoptat concluzii ale Consiliului European cu privire la subiectele abordate, transmite Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește coordonarea pandemiei de COVID-19, la nivel european, în concluziile adoptate, liderii au luat notă de progresele înregistrate cu privire la derularea campaniilor de vaccinare, evidențiind importanța menținerii unui ritm accelerat al acestui proces, precum și a continuării eforturilor de consolidare a producției și furnizării de vaccinuri pe întreg teritoriul UE.

Șefii de stat și de guvern au subliniat importanța păstrării unei abordări prudente, în continuare, în gestionarea pandemiei și a coordonării în gestionarea măsurilor în perspectiva sezonului estival, context în care au salutat acordul obținut, la nivel UE, cu privire la Certificatul digital COVID. Un accent deosebit a fost pus de liderii europeni pe rolul global al Uniunii în gestionarea crizei, fiind reafirmat angajamentul de a consolida producția globală de vaccinuri și de a accelera procesul de donare de vaccinuri către statele din afara UE cu cel puțin 100 de milioane de doze până la finalul anului. Consiliul European a făcut apel la continuarea eforturilor pentru asigurarea unui acces echitabil, la nivel global, la vaccinuri, și a exprimat sprijinul pentru rolul prioritar al mecanismului COVAX în acest sens.

 

Iohannis a salutat finalizarea negocierilor interinstituționale privind Certificatul digital COVID

 

În intervenția sa, președintele Klaus Iohannis a reafirmat susținerea României pentru menținerea abordării coordonate, la nivel UE, atât cu privire la dimensiunea gestionării curente a crizei sanitare, cât și în ceea ce privește demersurile de relaxare graduală a măsurilor restrictive introduse de statele membre.

Președintele României a evidențiat, totodată, importanța deosebită a continuării unui ritm accelerat al campaniilor de vaccinare, alături de creșterea eforturilor privind producerea şi asigurarea unor rezerve suficiente de vaccinuri la nivel european.

Iohannis a salutat finalizarea negocierilor interinstituționale privind Certificatul digital COVID și a subliniat susținerea României pentru implementarea rapidă şi unitară a acestor certificate la nivel european.

Președintele României a insistat asupra faptului că utilizarea acestui certificat nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație.

 

România a donat Republicii Moldova peste 300.000 de doze

 

Cu privire la dimensiunea externă a acțiunii UE în contextul pandemiei de COVID-19, Klaus Iohannis a evidențiat importanța solidarității la nivel internațional, context în care a reafirmat susținerea României pentru operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe, în special a partenerilor Uniunii din vecinătatea estică și din Balcanii de Vest.

În acest context, președintele a menționat că România a donat Republicii Moldova peste 300.000 de doze și că urmează să doneze Ucrainei 100.000 de doze de vaccin.

Cu referire la schimbările climatice, șefii de stat și de guvern au reiterat concluziile Consiliului European din decembrie 2020 și au salutat acordul obținut recent în negocierile privind legea climatică. De asemenea, liderii europeni au invitat Comisia Europeană să lanseze pachetul de propuneri legislative „Fit for 55”, precum și să realizeze o evaluare detaliată a impactului de mediu, economic și social a acestuia la nivelul statelor membre UE. Totodată, șefi de stat și de guvern au salutat reluarea angajamentelor SUA față de prevederile Acordului de la Paris și au lansat un apel către partenerii globali, în special membrii G20, pentru creșterea nivelului de ambiție în acest domeniu, în perspectiva reuniunii COP 26 de la Glasgow.

 

Iohannis: Efectele schimbărilor climatice nu cunosc granițe naționale

 

În intervenția sa, Klaus Iohannis a subliniat importanța asigurării unei înțelegeri comune la nivelul statelor membre și al instituțiilor europene cu privire la modalitatea cea mai potrivită pentru asigurarea tranziției ecologice, inclusiv din perspectiva contribuției și a implicațiilor pentru fiecare stat membru la atingerea obiectivelor europene.

În acest sens, președintele României a evidențiat importanța elaborării unor analize de impact care să includă o evaluare la nivel social, economic și de mediu a acestor măsuri pentru fiecare stat membru. Totodată, Klaus Iohannis a reafirmat importanța unui cadru flexibil și just în raport cu toate statele membre pentru a asigura implementarea, de o manieră sustenabilă, a angajamentelor ambițioase asumate la nivel european în domeniul schimbărilor climatice.

Președintele României a arătat, totodată, că efectele schimbărilor climatice nu cunosc granițe naționale, afectând toți cetățenii europeni deopotrivă, ceea ce face necesară acțiunea fermă și imediată pentru a limita aceste efecte. Iohannis a punctat că este obligatoriu să fie identificate soluțiile prin care eforturile în lupta împotriva schimbărilor climatice să fie repartizate echitabil între statele membre UE și să nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economică.

 

Iohannis a exprimat susținerea pentru o abordare unitară și solidară a Uniunii

 

În cadrul reuniunii, liderii europeni au avut o dezbatere strategică cu privire la relațiile UE-Rusia. Șefii de stat și de guvern au condamnat acțiunile ilegale, provocatoare și disruptive ale Federației Ruse la adresa Uniunii și statelor sale membre și au reafirmat unitatea și solidaritatea Uniunii Europene, precum și sprijinul pentru Republica Cehă, respectiv pentru partenerii estici. Liderii europeni au invitat Înaltul Reprezentant și Comisia Europeană să prezinte un document care să conțină opțiuni de politică privind viitoarele relații cu Federația Rusă, în perspectiva reuniunii Consiliului European din luna iunie.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru o abordare unitară și solidară a Uniunii, bazată pe cele cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, președintele a susținut necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii, care să conțină opțiunile de politică privind abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă, apreciind necesară o implicare a Uniunii pentru consolidarea securității și stabilității partenerilor estici, prin toate politicile și instrumentele europene, și, în special, a Parteneriatului Estic.

Liderii europeni au condamnat ferm acțiunile recente de deturnare a zborului Ryanair la Minsk și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia. În context, șefii de stat și de guvern au solicitat eliberarea imediată a celor doi, investigarea urgentă a incidentului aviatic, adoptarea de către Consiliul UE a unor sancțiuni suplimentare, inclusiv în domeniul economic, precum și adoptarea de măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian al UE, precum și a accesului acestora pe aeroporturile din Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis a condamnat această acțiune de o gravitate excepțională și a susținut demararea urgentă a unei investigații internaționale care să determine circumstanțele producerii incidentului aviatic. De asemenea, președintele României a solicitat identificarea unor măsuri ferme de răspuns.

 

Relațiile UE cu Regatul Unit al Marii Britanii

 

Cu privire la relațiile UE cu Regatul Unit al Marii Britanii, liderii europeni au salutat intrarea definitivă în vigoare, de la 1 mai 2021, a Acordului Comercial și de Cooperare între UE și Regatul Unit, care, împreună cu Acordul de retragere și Protocoalele sale, oferă cadrul relațiilor dintre Uniune și Regatul Unit. Șefii de stat și de guvern au subliniat necesitatea implementării integrale și efective a celor două acorduri, evidențiind, totodată, necesitatea desfășurării relațiilor în condițiile unui echilibru permanent între drepturile și obligațiile partenerilor. De asemenea, liderii europeni au reafirmat faptul că relațiile cu Regatul Unit trebuie să rămână reciproc avantajoase, fără a afecta integritatea Pieței Unice, a Uniunii Vamale și a autonomiei decizionale a UE. Consiliul European a făcut apel la Regatul Unit să respecte principiul nediscriminării între statele membre UE.

De asemenea, liderii europeni au invitat Comisia Europeană să asigure implementarea completă a Acordurilor, fiind amintită și continuarea abordării unitare la nivelul Consiliului European a gestionării relațiilor cu Marea Britanie, cu accent asupra respectării drepturilor cetățenilor, condițiilor de concurență echitabilă și a pescuitului.

 

Liderii europeni au salutat încetarea focului din Orientul Mijlociu

 

În intervenția sa, Klaus Iohannis a subliniat că este necesar ca cele două acorduri să fie puse în aplicare pe deplin și eficient. În egală măsură, Președintele României a reafirmat susținerea pentru principiile unității, solidarității, nediscriminării și asigurării unui tratament egal pentru toate state membre ale Uniunii, apreciind că respectarea acestora rămâne prioritară și în contextul noului parteneriat cu Marea Britanie.

Cu privire la evoluțiile din Orientul Mijlociu, liderii europeni au salutat încetarea focului, care ar trebui să pună capăt violențelor în regiune, fiind reiterat angajamentul ferm al Uniunii Europene pentru soluția celor două state, precum și pentru continuarea eforturilor, împreună cu partenerii internaționali, în vederea redemarării unui proces politic în regiune.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel