Justiția italiană respinge înapoierea iahturilor oligarhilor ruși, confiscate la începutul războiului

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

 Un tribunal italian a respins cererile de deblocare a iahtului oligarhului rus Alexei Mordashov, care a fost confiscat de poliție ca parte a unei campanii a statelor occidentale care-i viza pe rușii bogați, după invazia din Ucraina.

Iahtul „Lady M” al lui Mordashov, de 65 de metri, evaluat la 65 de milioane de euro, a fost confiscat de poliția italiană în portul Imperia din nordul țării în luna martie.

Asmare Enterprises Limited, compania căreia îi aparține „Lady M”, ceruse tribunalului administrativ din regiunea Lazio să ridice sechestrul, susținând că omul de afaceri rus care face obiectul sancțiunilor nu este proprietarul oficial al vasului.

Instanța a respins acțiunea, spunând că Mordashov este într-adevăr proprietarul final al „Lady M”, se arată într-un document consultat vineri de Reuters.

Mordashov, în vârstă de 56 de ani, este fiul unui muncitor care a devenit un magnat al oțelului cu o avere netă estimată la 29,1 miliarde de dolari. El are reputația de a fi cel mai bogat om din Rusia.

Italia a pus sub sechestru vile și iahturi în valoare de peste 900 de milioane de euro în martie și aprilie ale unor ruși bogați, care veneau în mod regulat în țară în vacanță și care cumpăraseră proprietăți în multe locații prestigioase, relatează Mediafax. 

Oligarhii ruși, luați la țintă de Uniunea Europeană

 

Oligarhii ruși, deținătorii de active de miliarde de euro, bani ce provin în mare parte din afaceri făcute cu statul în Rusia, au devenit ținta Uniunii Europene. Aceștia sunt văzuți drept "pușculițele" oamenilor de la vârful Rusiei, care ar reuși astfel să fie "curați" în văzul rușilor, dar de fapt ar deține miliarde prin acești interpuși. Uniunea Europeană a impus sancțiuni pe active, iar o parte dintre aceștia, așa cum era de așteptat, au sesizat justiția pe motiv că li s-ar încălca drepturile. 

Trei oligarhi ruşi, printre care miliardarul Roman Abramovici, au sesizat justiţia europeană pentru a obţine anularea sancţiunile impuse lor de UE în urma invaziei ruse a Ucrainei, potrivit unor surse din tribunalul Uniunii, citate de AFP.

Ceilalţi doi oameni de afaceri, suspectaţi a avea legături cu Vladimir Putin, sunt Petr Aven şi Mihail Fridman, trecuţi pe lista neagră a UE în februarie-martie în urma ofensivei ruse.

Roman Abramovici era din 2003 proprietarul clubul de fotbal Chelsea care a fost scos la vânzare cu câteva zile înainte ca oligarhul să fie sancţionat de guvernul britanic.

Achiziţia sa, aprobată de guvernul britanic şi de Premier League, de către un consorţiu condus de omul de afaceri american Todd Boehly a fost finalizată luni.

Petr Aven este cunoscut pentru uriaşa sa colecţie de opere de artă rusă. Un tablou aparţinându-i, prezentat în cadrul expoziţiei Morozov la Paris, a fost "blocat" şi a rămas în Franţa.

Sancţiunile europene constau în îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor în UE.

Peste o mie de personalităţi se află pe lista neagră a UE, înfiinţată în 2014 după anexarea Peninsulei Crimeea. A fost extins considerabil ca urmare a războiului dus de Moscova în Ucraina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel