Juncker: „România TREBUIE să intre în Schengen”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi membrii Colegiului Comisarilor au astăzi întâlniri cu şeful statului Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele CE Jean Claude Juncker a declara astăzi, la Bucureşti, că România trebuie să intre în spațiul Schengen.

„Am spus că în timpul mandatului Comisiei mele vom proceda în așa fel încât România să devină membră a spațiului Schengen și nu văd de ce nu ar putea să devină. În ceea ce privește MCV-ul am spus că aș fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Va trebui însă să mai studiem cu grijă observațiile făcute recent de Comisie în ceea ce privește România. Am discutat cu Guvernul despre această chestiune”, a declarat Juncker.

„Ca să devenim parte din spațiul Schenghen este un deziderat pe care îl avem de la început și am lucrat în acea direcție. Inițial, Schenghen a fost un acord cu condiții și le-am îndeplinit în 2011. Însă, cum acceptarea în spațiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din spațiul Schengen au început să apară primele întrebări și primele probleme și de atunci, cu toate că am îndeplinit toate condițiile puse de acordul Schengen, România și Bulgaria nu au fost acceptate. De atunci încoace încercăm să îi convingem pe prietenii și partenerii noștri că România este o țară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse de spațiul Schengen și care se bazează pe valorile UE.

Progresul încă se lasă puțin așteptat, dar personal nu am renunțat și voi continua să discut cu toată lumea pentru a-i convinge că România nu dorește să fie în spațiul Schengen ca o problemă, ci România vine în spațiul Schengen ca parte a unei soluții pentru îmbunătățirea siguranței în spațiul Schengen.

În ceea ce privește MCV-ul, aici trebuie să jucăm și noi rolul nostru. În special Guvernul și Parlamentul trebuie să găsească soluțiile cele mai potrivite pentru a îndeplini condițiile negociate pe MCV. Dacă așa se va întâmpla, sunt optimist că avem șanse de finalizare a acestui MCV”, a adăugat Klaus Iohannis. 

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel