Jumătate dintre spanioli nu pot economisi mai mult de 100 de euro pe lună

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Jumătate dintre spanioli nu pot economisi mai mult de 100 de euro pe lună. Sursa foto: freepik.com
Jumătate dintre spanioli nu pot economisi mai mult de 100 de euro pe lună. Sursa foto: freepik.com

Cinci din zece spanioli nu reușesc să economisească mai mult de 100 de euro pe lună, cu 11% mai mult decât cifra înregistrată în 2022, potrivit studiului, realizat de comparatorul Rastreator.

Sondajul a fost realizat pe utilizatori cu vârsta cuprinsă între 18 și 80 e ani pe un eșantion de peste 2.000 de persoane cu reședința în Spania. Potrivit sondajului numărul persoanelor care își permit să economisească mai mult de 200 de euro pe lună a scăzut cu 16 % comparativ cu anul precedent.

Rastreator explică că inflația a afectat capacitatea de economisire a spaniolilor în ultimul an și a crescut numărul persoanelor care nu pot economisi nimic, ceea ce înseamnă o că trei  creștere de 29% față anul 2022.

”Creșterea costului vieții nu este echilibrată cu salariile, ceea ce dăunează economiilor spaniolilor care alocă o mare parte din veniturile lor nevoilor de bază”, explică directorul financiar și de dezvoltare a afacerilor Rastreator, Alvaro Bas.

 

Patru din zece tineri trăiesc de la o zi la alta

 

Studiul de comparație mai indică faptul că nesiguranța locului de muncă, creșterea prețurilor și costul locuințelor au făcut ca tinerii să aibă dificultăți nu doar în a economisi, ci și în a deveni independenți. Din acest motiv, șase din zece spanioli, cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, folosesc economiile pentru a deveni independenți.

La fel, peste 60% nu reușesc să economisească mai mult de 100 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că-și întârzie mai mult obiectivul de a deveni independenți. Mai mult, patru din zece tineri nu reușesc să economisească, „devenind una dintre grupele de vârstă cele mai afectate de inflație”, explică Bas.

În ciuda acestei crize economice, este foarte important să promovăm în continuare cunoștințele financiare de bază pentru tineri, astfel încât aceștia să își poată gestiona finanțele personale pe viitor, scrie presa din Spania.

La aceasta se adaugă și faptul că 91% dintre spanioli consideră că ar trebui adăugată o materie specifică pe această temă în timpul învățământului obligatoriu pentru ca beneficiile culturii economisirii să fie cunoscute.

Inflația modifică modul în care mai mult de 80% dintre spanioli cumpără: prețul și proximitatea sunt acum prioritare în detrimentul calității

 

Mai mult de jumătate din venit este destinat nevoilor de bază

 

Creșterea cheltuielilor pentru nevoile de bază ale gospodăriei a devenit una dintre cele mai mari dificultăți în economisire, spune Rastreator, întrucât șapte din zece spanioli își alocă peste 55% din venit facturilor gospodăriei.

În acest sens, Bas adaugă că, având în vedere creșterea și costul vieții, este important să se facă comparații de oferte.

În ciuda faptului că economiile reprezintă cea mai bună opțiune pentru a proteja o parte din veniturile din restul cheltuielilor, în prezent, doar doi spanioli din zece pune bani deoparte.

Pe de altă parte, 19% dintre spanioli care folosesc aceste economii pentru a putea cumpăra un automobil, deoarece prețurile din acest sector au crescut.

În contextul economic actual,  șapte din zece spanioli au fost nevoiți să-și schimbe stilul de viață în ultimul an pentru a putea economisi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel