Julien Assange, spionat de o firmă spaniolă de securitate

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

El Pais, cunoscuta publicație din Spania, are un lung articol despre un nou caz de spionaj. Mai exact, Undercover Global SL, o compania spaniolă privată de apărare și securitate, însărcinată cu protejarea Ambasadei Ecuadorului la Londra pe parcursul șederii lui Julian Assange, l-a spionat pe cunoscutul fondator al site-ului Wikileaks pentru serviciile de informații ale Statelor Unite ale Americii, după cum demonstrează mărturiile și documentele primite la redacția El Pais. David Morales, proprietarul companiei, se presupune că a transmis fișiere audio și video la CIA despre întâlnirile fondatorului Wikileaks cu avocații și colaboratorii săi.

Judecătorul José de la Mata a dispus începerea anchetei judiciare cu privire la directorul UC Global SL și a activităților companiei sale la câteva săptămâni după ce El Pais a dezvăluit videoclipuri, înregistrări audio și rapoartele în care se arată că respectiva companie a spionat întâlnirile lui Julien Assange cu avocații și colaboratorii săi.

Cercetările sunt consecința unei plângeri penale depuse de Assange însuși în care acuză compania de pază și pe directorul acesteia de presupuse infracțiuni împotriva intimității, cât și de violarea confidențialității avocat-client, luare de mită și spălare de bani. Din partea directorul firmei UC Global S. L. nu există niciun răspuns la întâmpinările făcute de redacția ziarului El Pais pentru a-i solicita versiunea.

David Morales, fost militar, specializat la Unitatea de Operațiuni Speciale a Infanterie Marine și fondatorul UC Global SL, și-a anunțat angajații că a fost contactat de Guvernul președintelui ecuadorian, la acea vreme Rafael Correa. Se presupune că în perioada desfășurării unui târg internațional de securitate care a avut loc în SUA, în anul 2015, Morales a fost pentru prima dată contactat de oamenii fostului președinte din Ecuador. ”Jucăm în altă ligă. Aceasta este prima divizie", a declarat directorul firmei de pază apropiaților după participarea la târgul din America, scrie El Pais. Compania spaniolă a fost angajată de Senain - serviciul de informații din Ecuador- iar directorul firmei a cerut lucrătorilor săi să păstreze secretă relația cu serviciile de informații americane. 

Proprietarul UC Global S. L. este acuzat că a ordonat să se spioneze o întâlnire între Rommy Vallejo, șeful serviciului secret ecuadorian și Assange, când planificau, cu complicitatea Guvernului Ecuadorului, fuga celui din urmă din ambasadă, cu pașaport diplomatic, pentru a fi transferat în altă țară. Assange a refuzat această acțiune, considerând-o „o înfrângere”, potrivit unor surse apropiate ziarului El Pais. Întâlnirea care a avut loc pe 21 decembrie 2017, într-o sală de ședințe, a fost înregistrată video și audio de camerele instalate de angajații lui Morales și a putut fi accesată direct din Statele Unite prin streaming. Doar câțiva oameni, inclusiv avocați australieni, știau planul. Câteva ore mai târziu, ambasadorul SUA a informat autoritățile din Ecuador, iar a doua zi, 22 decembrie, SUA a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui Assange.

Potrivit El Pais, Morales a dispus instalarea de microfoane în stingătoarele de incendiu din ambasadă și în toaleta doamnelor, dar și un sistem care elimina vibrațiile de pe ferestrele camerelor frecventate de fondatorul Wikileaks pentru a facilita captarea conversațiilor din exterior prin folosirea unor microfoane laser care se presupunea că erau utilizate de CIA .

Odată cu instalarea în funcție, în 2017, a actualului președinte al Ecuadorului, Lenin Moreno, spionarea lui Assange a atins cote maxime, Morales strângând relațiile și călătorind frecvent la Washington și New York. Printre clienții din SUA ai UC Global S.L. se numără și multimilionarul octogenar Sheldon Adelson, apropiat al președintelui Trump, proprietar a mai multor cazinouri din Las Vegas, unul din principalii donatori ai Partidului Republican din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel