Judecătorii au DECIS ce se întâmplă cu PROTESTATARII care au proiectat insulte la adresa jandarmilor: „Fătălăi Pensați”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Amendarea protestatarilor care în octombrie au proiectat pe clădirea din fața Guvernului un mesaj cu referire directă la doi jandarmi nu încalcă dreptul la liberă exprimare, a decis Judecătoria Sectorului 1, decizia nefiind una definitivă, informează Ziare.com.

Decizia a fost dată după ce, la unul dintre protestele organizate în luna octombrie în Piața Victoriei, protestatarii au proiectat pe clădirea din față Guvernului mesaje jignitoare la adresa ministrului Justiției și a doi jandarmi, cărora li s-a dat numele, primind o amendă de 1.000 de lei.

Protestatarii sancționați au contestat amenda, însă Judecătoria Sectorului 1 a stabilit că nu s-a încălcat dreptul la libera exprimare, așa cum au susținut petenții în acțiunea lor în instanță.

„S-a reținut în cuprinsul procesului-verbal că, în data de 25.10.2018, ora 21:30, în București, Piața Victoriei, cu ocazia mitingului de protest desfășurat în alveola din față sediului Guvernului, cu ajutorul unui proiector video, petentul a afișat pe clădirea COSR mesajul 'A_____ F___- Fătălăi Pensați', cu referire la agenți constatatori ai Jandarmeriei, ce i-au aplicat sancțiuni în trecut, mesaj ce aduce jigniri la adresa acestora și lezează demnitatea, precum și onoarea acestora și a instituției Jandarmeriei. (...)

Deși contextul în care petentul a afișat mesajul ofensator pe clădirea COSR era acela al unor repetate și ample manifestări de stradă cu privire la modificările ce urmau a fi aduse legilor penale și al unor intense dezbateri publice pe teme politice, prin expresia 'A_____ F___-Fătălăi Pensati', cu referire la doi agenți constatatori din cadrul Jandarmeriei, nu se poate consideră că petentul a exprimat o opinie în cadrul unei dezbateri referitoare la o chestiune de interes public.

Petentul nu și-a exprimat opinia, îngrijorarea cu privire la funcționarea societății democratice ori cu privire la acțiunile liderilor politici. Opinia exprimată de petent nu viza activitatea Guvernului, ce făcea obiectul dezbaterilor publice, ci activitatea jandarmilor, iar expresia nu contribuia sub nicio formă la dezbaterea publică a modului de funcționare a autorităților. (...)

Prin raportare la conținutul mesajului, instanța apreciază că în cadrul acestuia au fost exprimate judecați de valoare, care, deși nu sunt susceptibile de a fi demonstrate, nu pot beneficia de protecția oferită de art. 10 din Convenție având în vedere că au fost făcute numai în scopul de a ofensă”, se mai arată, printre altele, în motivarea instanței.

De asemenea, judecătorul a apreciat că mesajul proiectat pe clădire „a vizat doi agenți din cadrul Jandarmeriei, aceștia nefiind persoane publice ori persoane cunoscute publicului, caz în care limitele criticilor acceptabile ar fi fost mai largi”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel