Joe Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Președintele american Joe Biden a semnat documentul prin care se acordă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei de la Seul. Jumătate din ajutor este pentru armata ucraineană.

Președintele SUA, Joe Biden, a aprobat sâmbătă pachetul de ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a confirmat un oficial de la Casa Albă.

Proiectul de lege a fost transportat cu avionul la Seul, acolo unde președintele american se află în vizită. Senatul a adoptat documentul imediat după ce Biden a plecat din Washington.

Joe Biden participă în prezent la un dineu de stat cu președintele sud-coreean.

Aproximativ jumătate din suma este pentru armata ucraineană, potrivit Mediafax.

Totodată, Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.

Joe Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari

 

Ucraina nu face un secret din faptul că doreşte capabilităţi americane mai avansate dincolo de inventarul său actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Lista Kievului, de exemplu, cuprinde rachete care ar putea îndepărta marina rusă de porturile ucrainene la Marea Neagră, ceea ce ar face posibilă reluarea transporturilor de cereale şi a alte produse agricole în lumea întreagă.

Responsabili americani, foşti şi actuali, precum şi surse din Congres au menţionat obstacole în calea livrării unor arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, printre care se numără cerinţele de instruire îndelungată a personalului ucrainean, dificultăţi în mentenanţa echipamentului până la îngrijorări că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului.

Cu toate acestea, trei oficiali americani şi două surse din Congres au declarat că două tipuri de rachete antinavă puternice - Harpoon, fabricată de Boeing, şi Naval Strike Missile, fabricată de Kongsberg şi Raytheon Technologies - sunt luate în considerare pentru a fi trimise fie direct în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are în dotare astfel de rachete.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel