Jens Stoltenberg: NATO nu se va implica militar în conflictul dintre Ucraina şi Rusia

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Alianţa Nord-Atlantică nu se va implica militar nici la nivel aerian, nici terestru în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, a declarat miercuri după-amiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor Apărării.

"Nu se pune problema mobilizării de capabilităţi aeriene sau terestre în Ucraina, aceasta este poziţia unită a aliaţilor noştri", a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă organizată la sediul NATO, în Bruxelles.

"Observăm distrugeri, observăm suferinţă umană în Ucraina, dar aceste lucruri ar deveni mai grave dacă Alianţa Nord-Atlantică ar trece la acţiuni care ar genera un război total între NATO şi Rusia", a subliniat Jens Stoltenberg.

NATO a respins de mai multe ori cererile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind instituirea unei zone de interdicţie aeriană, argumentând că ar apărea riscuri privind o confruntare militară directă cu Rusia.

Volodimir Zelenski, aplaudat în Congresul SUA: „Vă cer să faceți mai mult”

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a deschis discursul susținut în fața Congresului american lăudând curajul poporului ucrainean și spunând că „destinul” țării sale este decis chiar acum.

Capitala Kiev este „supusă rachetelor și atacurilor aeriene din partea trupelor ruse în fiecare zi. Dar nu renunță”, a spus Zelensky, adresându-se Congresului prin intermediul unui translator. El a arătat că țara sa se află „în cel mai rău război de la al Doilea Război Mondial”.

„Am onoarea să vă salut în numele poporului ucrainean, oameni curajoși și iubitori de libertate, care de opt ani rezistă agresiunii ruse (...)"În acest moment, se decide destinul țării noastre. (...) Rusia ne-a atacat nu doar pe noi, nu doar pământul nostru. A intrat într-o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, a valorilor umane de bază”, a spus el.

"Vă cer să faceți mai mult!”, a spus președintele ucrainean în intervenția sa video în Congresul american. El a cerut ca Rusiei să îi fie impuse sancțiuni împotriva „până când mașinăria de război se oprește”.

Zelenski: „Mă adresez preşedintelui Biden”

 

„În cel mai întunecat moment pentru ţara noastră şi pentru întreaga Europă, vă cer să faceţi mai mult. Sunt necesare noi seturi de sancţiuni, constant, în fiecare săptămână, până când se opreşte aparatul rus de război”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit CNN, cerând retragerea tuturor companiilor americane de pe piaţa Rusiei.

„Mă adresez preşedintelui Biden: sunteţi liderul unei naţiuni, unei măreţe naţiuni. Vă doresc să fiţi liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii", a continuat Zelenski.

Intervenția sa a fost primită cu ovații, toți membrii ccongresului ridicându-se în picioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel