Izolare parţială în Portugalia din cauza creşterii infectărilor cu COVID

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
politia_portugalia
politia_portugalia

Cea mai mare parte a Portugaliei a intrat miercuri, 4 noiembrie, într-o noua izolare, mai puţin strictă decât cea din primavară, însă guvernul ar putea lua în curând măsuri mai restrictive pentru a opri al doilea val al pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

 

Noile măsuri de izolare anunţate sâmbătă de premierul Antonio Costa vor fi impuse în 121 din cele 308 de municipalităţi din ţară, adica vor privi 70% din populaţia de aproximativ zece milioane de locuitori, şi vor rămâne în vigoare cel puţin două săptămâni. 


Această nouă izolare va fi totuşi mai puţin strictă decât cea din primăvară. Cât de repede posibil, telemunca va deveni obligatorie, însă "datoria civică a rămânerii la domiciliu" este o recomandare puternică, cu o serie de excepţii care permit scurte ieşiri, practicarea sportului sau oferirea de ajutor unei persoane.

 

Restaurantele şi magazinele se vor închide mai devreme 

 


Şcolile vor rămâne deschise, la fel şi restaurantele şi magazinele, care însă vor trebui să închidă mai devreme, la fel şi spaţiile culturale. Întoarcerea treptată a publicului pe stadioanele de fotbal a fost suspendată. Guvernul socialist a decis, de asemenea, să interzică târgurile, dar, confruntat cu nemulţumirea exprimată de comercianţii în cauză, a permis în cele din urmă primăriilor să decidă menţinerea lor, ceea ce a fost cazul şi la Lisabona. 

Premierul Costa a apărat luni declaraţia privind starea de urgenţă sanitara, care va fi aprobată de Parlament zilele următoare, "pentru a înlătura îndoielile juridice" cu privire la legalitatea anumitor dispoziţii în curs de examinare. Executivul de la Lisabona doreşte să se asigure ca poate restricţiona în mod legal libertatea de circulaţie, inclusiv să instituie o interdicţie de circulaţie în weekend, de exemplu.

Guvernul are în vedere, de asemenea, efectuarea de controale ale temperaturii pentru persoanele care apelează la serviciile publice sau mobilizarea armatei pentru consolidarea echipelor sanitare de urmărire a contactelor persoanelor testate pozitiv la COVID-19.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel