Iulian Fota, despre PROTESTELE AMPLE din Balcani: „Corupția devine element definitoriu”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, a explicat la Digi 24 de ce în ultima vreme asistăm la o adevărată „Primăvară balcanică” - serii de proteste în mai multe țări, prin care oamenii cer plecarea de la putere a unor lideri considerați corupți.

„Corupția devine element definitoriu și din punct de vedere geopolitic. Eu cred că aceasta este următoarea mare bătălie pe care țările, inclusiv din această parte a Europei - Europa Centrală sau Europa de Sud-Est, balcanică - nu trebuie să o piardă. Altădată a fost bătălia aderării la NATO, apoi bătălia aderării la Uniunea Europeană.

Eu cred că acum următoarea mare bătălie, următoriul criteriu, dacă vreți, de organizare inclusiv a relațiilor internaționale și a aspectelor de ordin geo-politic este corupția și modul în care tu de raportezi la ea. Corupția duce la subdezvoltare, la faliment economic, autoritarismul crește (...) și se eșuează în naționalism, chiar în fascism.

Îți poate trece prin cap inclusiv ideea unui război regional, astfel încât să muți atenția de la problemele de subdezvoltare socio-economică către aspectele de ordin național, patria e amenințată, dușmanul extern și în felul acesta liderii se legitimează la putere pentru încă o perioadă de timp", a comentat la „Jurnalul de seară" Iulian Fota.

„Nu cred că este o întâmplare că țările mari au început din ce în ce mai mult să ia în calcul această chestiune a corupției, aici nu e vorba de România sau numai de România. Să nu uităm că noi aderând la NATO și la UE, a trebuit să trecem printr-un proces de evaluare. Dar ce vedem? Țări mari, precum China, precum Rusia, au elementul acesta al corupției bine dezvoltat în interior. Or, această chestiune a corupției poate deveni un instrument în mâna unui lider autoritar precum Putin, dar în egală măsură, poate fi un instrument în mâna Occidentului în relația cu aceste state. Din ce în ce mai mult, combaterea corupției va deveni o ștachetă de onorabilitate", a mai punctat Iulian Fota.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel