Italia. CGIL şi asociaţiile feministe, proteste după prestația tenorului Placido Domingo la Arena din Verona: "O seară umilitoare"

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Confederația Generală Italiană a Muncii - CGIL şi asociaţiile feministe din Verona, proteste împotriva tenorului Placido Domingo.

Rezultatul serilor Festivalului Verdi Opera Night, unde tenorul spaniol Placido Domingo a fost protagonist pe 25 august şi pe 26 august cu spectacolul cu opera Turandot, dirijată de Domingo însuşi, a determinat SLC (Sindicatul Lucrătorilor în Comunicare) al CGIL (Confederația Generală Italiană a Muncii) din Verona să scrie pe 29 august o scrisoare de protest către Fundaţia Arena.

"Rezultatul spectacolelor, având în vedere repetiţiile penibile, fusese prevăzut şi denunţat chiar de artiştii din cor, de muzicienii din orchestră şi tehnicienii de scenă, care înţeleseseră imediat că Domingo nu era la înălţimea faimei sale şi a sarcinii încredinţate de Arena din Verona. Rezultatul celor două seri a fost foarte prost şi doar profesionalismul lucrătorilor din sectorul artistic şi cel tehnic ai Fundaţiei Arena a permis ca evenimentul să nu se transforme într-un eşec gigantic", scriu liderii SLC CGIL.

"În Turandot, o lucrare dificilă, cu atât mai mult atunci când nu se efectuează repetiţiile necesare, toţi artiştii s-au simţit abandonaţi în mai multe ocazii, riscând de mai multe ori să piardă controlul. Confirmarea acestui lucru a fost gestul de protest al orchestrei care, conştientă de mediocritatea spectacolului tocmai terminat, a refuzat să se ridice în picioare la obişnuitul semn al dirijorului care îi invita să-şi primească aplauzele. Mulţi instrumentişti şi artişti din cor nu au nicio îndoială: spectacolul din data de 26 august a fost una dintre cele mai umilitoare seri pentru întreg sectorul artistic".

Itlalia. CGIL şi asociaţiile feministe, proteste după prestația tenorului Placido Domingo la Arena din Verona

 

Motiv pentru care SLC conchide: "După părerea noastră şi publicul merită mai mult. Sperăm ca direcţia artistică să se mai gândească înainte de organizarea Galei Domingo 2023. Credem că ar fi oportun să fie anulată (tot în lumina scandalurilor din ultimii ani), însă dacă a cere acest lucru este prea mult, se poate lua în considerare posibilitatea de a o organiza ca un omagiu adus lui Domingo, fără ca el să fie protagonistul principal".

Până şi asociaţiile feministe din Verona s-au plâns de alegerea Arenei de a-l invita pe Placido Domingo. Într-o scrisoare deschisă trimisă noului primar al oraşului, Damiano Tommasi, în calitatea sa de preşedinte al organismului de operă, asociaţiile conduse de "Non una di meno" îşi exprimă "uimirea şi consternarea".

"Domingo - scriu în notă - a fost deja inculpat în 2019 pentru hărţuire sexuală, iar în 2020 şi-a dat demisia din funcţia de director al Operei din Los Angeles, spunând că regretă şi cerându-şi scuze victimelor, pentru ca apoi, în scurt timp, să retracteze totul. Acum este supus altor acuzaţii grave: pare că ar fi membru al unei secte care tratează femeile ca pe nişte sclave sexuale, sub influenţa unui autoproclamat guru şi profesor de yoga: investigaţiile sunt în curs de desfăşurare în Argentina".

"Departe de noi dorinţa de a condamna pe cineva înainte de încheierea cercetărilor şi în locul justiţiei competente, regretăm însă alegerea grotească şi de neînţeles făcută de Fundaţia Arena", continuă asociaţiile feministe. "Actuala prezenţă a lui Placido Domingo la Festivalul de Operă de la Arena este rezultatul unei decizii care scoate clar în evidenţă care este sensibilitatea superintendentului Gasdia (soprana Cecilia Gasdia) vizavi de chestiuni de o asemenea gravitate şi relevanţă. Este necesar să ne asumăm responsabilitatea alegerilor care evaluează persoana şi nu numai expertiza sa artistică" se precizează la sfârşitul scrisorii publicată de La Stamppa, titrează Rador.

Festivalul Arena di Verona, cunoscut sub numele de Festival lirico areniano sau Arena di Verona Opera Festival, este un eveniment de muzică de operă organizat în timpul lunilor de vară, în Arena din Verona. A fost inaugurat în 1913 cu Aida de Giuseppe Verdi, pentru a sărbători centenarul nașterii artistului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel