Italia. Ziarul IL Giornale: "România se răzbună pe eroina anticorupţie"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Publicația italiană Il Giornale tratează pe larg situația în care se află Laura Codruța Kovesi, candidatul României la postul de procuror-șef european.

Potrivit unui material publicat de publicația Il Giornale, "România se răzbună pe eroina anticorupție", după ce fosta șefă a DNA a primit interdicție de a părăsi țara.

"La începutul anului, când România a preluat preşedinţia semestrială a UE, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a fost foarte criticat pentru că şi-a exprimat îndoielile asupra capacităţii ţării de a exercita un astfel de rol.

Acum, însă, începem să credem că a avut motive întemeiate. Ne face să reflectăm, în acest sens, ştirea că justiţia română a înştiinţat-o pe Laura Codruţa Kovesi, fostul şef al Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), că i se interzice să iasă din ţară şi să vorbească cu jurnaliştii: împotriva ei, celebră în România pentru că este inamica incoruptibilă numărul unu a afacerilor necurate care afectează politica naţională, au fost deschise două dosare de urmărire penală cu privire la evenimente obscure în care ea însăşi ar fi primit mită", notează publicația citată.

Laura Codruța Koveși "deranjează foarte mult actualul guvern condus de social-democratul Liviu Dragnea"


"Iar Kovesi, care figurează în fruntea listei candidaţilor pentru funcţia de procuror şef european, care va deveni operativă până în 2020, a denunţat imediat o măsură a guvernului de la Bucureşti pentru a o pune în poziţia de a nu crea un prejudiciu - evident, pentru ei.

Decizia de a acţiona pentru abuz în serviciu şi şantaj împotriva magistratului a fost luată după mai bine de şase ore de interogatoriu din partea procurorilor de la Bucureşti. Măsurile de restricţie pe numele său par a fi ultimul capitol dintr-o operaţiune decisă de mult timp la cele mai înalte niveluri ale politicii româneşti. Kovesi deranjează foarte mult actualul guvern condus de social-democratul Liviu Dragnea (sic!), implicat în numeroase anchete pentru corupţie şi ţinta, anul trecut, a manifestaţiilor intense de protest de pe străzile Capitalei.

Şi alţi exponenţi ai Executivului român au probleme cu justiţia, dar se bazează pe imunitatea care le este garantată, potrivit opiniei publice şi a partidelor din opoziţie. Laura Codruţa Kovesi era coşmarul lor, pentru că nu ocolea pe nimeni: numită în fruntea DNA în 2013 de fostul preşedinte Traian Băsescu, a devenit imediat celebră pentru lupta împotriva corupţiei din România, câştigându-şi stima mai multor ţări europene occidentale şi o popularitate vastă în ţara sa".

Îndepărtată de la conducerea DNA, după "o serie de arestări excelente în lumea politicii"


"Însă, vara trecută, după o serie de arestări excelente în lumea politicii româneşti, Kovesi a fost îndepărtată de la conducerea DNA la decizia Curţii Constituţionale, iar departamentul împotriva corupţiei a rămas fără şef. Atunci, procuroarea a denunţat o persecuţie împotriva ei, iar în decembrie s-a adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului pentru a cere să fie reintegrată în funcţie: verdictul nu a fost încă admis.

Prin urmare, nu este dificil să înţelegem din ce motiv, guvernul României se opune prestigioasei numiri a unei conaţionale la Procuratura europeană: Dragnea şi colegii săi de partid şi de coaliţie încearcă să o împiedice pe Kovesi, scoasă din joc la Bucureşti, să îi readucă în vizorul teribil al UE. În inima politicii europene, totuşi, susţinerea pentru super procuroarea româncă rămâne intactă din partea ţărilor precum Germania, Franţa, Austria şi Olanda.

Iar, vineri, preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi-a exprimat îngrijorarea, asigurând că instituţia prezidată de el continuă să susţină numirea procuroarei din România şi garantează că va aduce în discuţie cazul Kovesi, miercurea viitoare, la întâlnirea şefilor de grupuri din Parlamentul UE", mai notează Il Giornale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel