Italia. Zeci de nereguli, descoperite în morgi: sicrie abandonate, adeverinţe de înhumare false și igienă precară

Nicoleta Baciu / 18 mar 2021, 16:58 Salveaza PDF Comentarii
controale morga italia
controale morga italia

Sicrie abandonate, igienă precară şi adeverinţe de înhumare false sunt unele dintre neregulile găsite în timpul unei campanii naţionale de inspecţie la morgile spitalelor publice şi ale clinicilor private din Italia. Ministerul Sănătății din Peninsulă a cerut mai multe controale pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de prevenţie împotriva infectărilor cu Covid-19.

Inspectorii au găsit și pete de sânge, mucegai, dar și sicrie cu cadavre care ar fi trebuit să fie înmormântate sau incinerate. Mai mult, în unele spitale spațiile unde membrii familiilor îşi puteau lua rămas bun de la cei decedați aveau pete de umezeală și mobilier vechi și ruginit, notează publicația italiană LaStampa. 

Operaţiunea desfăşurată de Comandamentul Carabinierilor în conformitate cu o decizie a Ministerului Sănătăţii a dezvăluit că din cele 375 de morgi şi camere mortuare examinate, în 85 au existat nereguli, ceea ce a dus la aplicarea a 102 sancţiuni penale şi administrative, scrie Agerpres. Totodată, au fost denunţate 23 de persoane şi 78 de autorităţi administrative, inclusiv directori de centre medicale şi de spitale, precum şi proprietari ai unor case funerare private.

Printre neregulile constatate figurează ''nerespectarea măsurilor de prevenire şi atenuare a efectelor epidemice şi de siguranţă în muncă, din cauza lipsei de curăţenie şi de dezinfectare a instalaţiilor, lipsa unor circuite separate pentru transportul cadavrelor şi lipsa de pregătire a operatorilor cu privire la riscul expunerii la agenţi biologici'', au explicat carabinierii într-un comunicat preluat de presa italiană.

 

Sicrie din care se scurgeau lichide şi sânge 

 

Majoritatea neregulilor, 68 în total, au fost identificate în zone precum Torino, Palermo sau Lecce, mai scrie LaStampa, acolo unde s-au detectat ''în sălile folosite pentru cadavre şi în locurile unde membrii familiilor îşi puteau lua rămas bun, aflate în condiţii sanitare şi de structură proaste, cu urme de ghips, pete de umezeală şi mucegai, gresie spartă, mobilier vechi şi ruginit''. 

''În situaţii de-a dreptul grave, au fost descoperite sicrie abandonate pentru multă vreme în aşteptarea înmormântării sau incinerării, certificate false de înhumare a unor rămăşiţe ce fuseseră exhumate anterior, sicrie din care se scurgeau lichide, precum şi pete de sânge'', se menţionează în comunicatul citat.

Carabinierii au mai anunţat că au început demersurile pentru închiderea activităţii unui sector al morgii care deserveşte cimitirul din Cisterna di Latina (centru), din cauza neregulilor grave în ceea ce priveşte igiena, şi a unei case funerare din provincia Lecce (sud), care opera în condiţii de incompatibilitate comercială.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy