Italia renunță la certificatul COVID și PLF la intrarea în țară. Ce reguli rămân vigoare după 01 iunie

Gabriel Nuță-Stoica / 31 mai, 12:45

Autoritățile italiene au decis să elimine, de la 1 iunie, măsura obligatorie de prezentare la intrare în Italia a certificatului digital Covid, care să ateste vaccinarea, vindecarea sau testarea persoanelor care vin din afara țării. 

Toți cei care intră în Italia după 01 iunie nu vor mai fi obligați să prezinte certificatul COVID. Ministrul Sănătății nu a prelungit după data de 31 mai ordonanța care prevede obligația de a prezenta certificatul digital Covid-19 (vaccin, vindecare sau test).

La aceeași dată a fost eliminată și obligativitatea completării "Formularului de localizare a pasagerilor”, formularul folosit de autoritățile sanitare pentru deplasări. Majoritatea țărilor UE au eliminat acum restricțiile anti-covid, în timp ce certificatul digital covid este încă obligatoriu pentru a intra în Germania, Franța, Spania, Portugalia. În Italia, Green Pass rămâne obligatoriu pentru personalul medical și sectorul sanitar. De fapt, vaccinarea rămâne obligatorie pentru acest sector.

De la 15 iunie, când expiră prevederile ultimului decret, masca de protecție ar trebui să nu mai fie obligatorie în cinematografe, teatre și la spectacolele desfășurate în spațiile închise. Măsura purtării măștii de protecție ar putea rămâne totuși valabilă pentru transportul în comun, cel puțin pe distanțe lungi, precum trenurile de mare viteză și avioanele. Așa cum ar trebui să rămână în spitale și RSA.

Țările din Europa renunță la Certificatul COVID

 

Deși majoritatea țărilor UE au eliminat restricțiile anti-Covid, certificatul verde este încă obligatoriu pentru a intra în Germania, Franța, Spania și Portugalia. 

Pentru a intra în Danemarca, Norvegia, Suedia, Irlanda, Croația, Slovenia, Austria, Grecia, Țările de Jos, Republica Cehă, Slovacia, România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Islanda, Elveția, Luxemburg călătorii nu mai sunt obligați să prezinte dovada de vaccinare, de vindecare sau de testare.

 

Citește în continuare: Italia. Referendum pentru eliminarea Reddito di cittadinanza: „Este toxic! Veniturile din cetățenie au făcut sărăcia cronică“

 

Liderul formațiunii Italia Viva a anunțat că pe 15 iunie va începe o strângere de semnături pentru eliminarea venitului de cetățenie. Andrea Delmastro Delle Vedove, deputat al partidului Fratelli d'Italia susține de asemenea demersul: „Este toxic! Veniturile din cetățenie au făcut sărăcia cronică“.

Din 15 iunie, Italia Viva va colecta semnături pentru eliminarea venitului de cetățenie. După ani de polemici din partea lui Matteo Renzi, care din vara anului trecut a început o adevărată cruciadă împotriva măsurii, partidul său trece la fapte și încearcă să joace cartea referendumului.

Cu un an în urmă, de fapt, liderul Italia Viva a anunțat un referendum - apoi a relansat de mai multe ori în timpul reuniunilor sale de vară - dar nu a existat nicio urmare, într-adevăr: nu numai că nu a lansat niciodată o campanie pentru a semna întrebarea de referendum, dar inițiativa simbolică de pe site-ul Italia Viva a fost un eșec.

Italia. Referendum pentru eliminarea Reddito di cittadinanza

 

Într-o postare pe Facebook în care anunță o inițiativă a partidului său, Renzi a anunțat: "Vrem să abolim venitul de cetățenie și, așa cum prevede legea, din 15 iunie va începe oficial strângerea de semnături. Dar, mai presus de toate, dorim să schimbăm regulile în muncă pentru tineri".

Președintele partidului, Ettore Rosato, a confirmat apoi știrea. Deputatul renascentist a scris pe rețelele sale de socializare: "Din 15 iunie vom începe colectarea semnăturilor pentru eliminarea venitului de cetățenie. Instrument greșit, totul trebuie rescris', a subliniat vicepreședintele Camerei: 'Suntem la paradoxul că cheltuim mulți bani, dar există oameni săraci fără ajutor, șomeri fără oferte de muncă, companii fără muncitori, mai multă muncă la negru. Avem nevoie de mai mulți bani pentru a lupta împotriva sărăciei, de resurse direct către companiile care angajează, de mai mulți bani în plicul de salariu pentru cei care muncesc".

„Este toxic! Veniturile din cetățenie au făcut sărăcia cronică“

 

Și Andrea Delmastro Delle Vedove, deputat al partidului Fratelli d'Italia susține de asemenea demersul: „Este toxic! Veniturile din cetățenie au făcut sărăcia cronică“. El explică într-un interviu acordat Fanpage.it că "venitul de cetățenie a cronicizat sărăcia, a intoxicat și a descurajat lumea muncii". Italia este "o națiune manufacturieră și pentru a avea o bogăție socială răspândită trebuie să aibă muncă", își amintește Delmastro, așa că acei bani ar fi trebuit să fie investiți "pe segmentul fiscal". El îi răspunde apoi lui Conte: "Nu acceptăm lecții de la cei care i-au înfometat pe italieni în timpul pandemiei, dacă vorbești despre ajutorarea celor aflați în dificultate, mai bine taci".

Venitul de cetățenie a revenit cu putere în centrul dezbaterii publice, mai ales din cauza dificultăților reclamate de întreprinzători de a găsi forță de muncă, care sunt puse pe seama acestui sprijin, dar și pentru că Italia Viva tocmai a lansat o colectă de semnături pentru abrogarea acestuia. Printre cei mai mari opozanți ai măsurii se numără Fratelli d'Italia, care a cerut eliminarea acesteia încă de când a fost adoptată de primul guvern Conte. Andrea Delmastro Delle Vedove, deputat al partidului condus de Giorgia Meloni, a explicat într-un interviu acordat Fanpage.it toate problemele legate de venitul de cetățenie, răspunzând astfel Mișcării 5 Stele și liderului acesteia.

 

----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link->  https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0