Italia. Peste un milion de ROMÂNI sărbătoresc 30 de ani de imigrație

Italia. Peste un milion de ROMÂNI sărbătoresc 30 de ani de imigrație
Italia. Peste un milion de ROMÂNI sărbătoresc 30 de ani de imigrație

Românii sunt prima comunitate străină din țară și contribuie anual cu cel puțin 2% din PIB-ul italian. De la creșterea leadership-ului antreprenorial până la impactul pandemiei: sondajul promovat de Institutul de Studii Politice S. Pius V și realizat de Centrul de Studii și Cercetări Idos.

„Românii , care erau puțin sub 10.000 în Italia la recensământul din 1991, au ajuns la 1,2 milioane de locuitori în 2018 și sunt acum principala comunitate străină, cu 1.076.412 prezențe, echivalentul a 20,8% din totalul străinilor". Aceste informații au fost dezvăluite de sondajul promovat de Institutul de Studii Politice S. Pius V și realizat de Centrul de Studii și Cercetări Idos, prezentat astăzi .  

 

Emigrarea femeilor

 

Prezența românilor în ultimii ani a crescut și s-a răspândit în toată țara, înregistrând "o solidă înrădăcinare în familie".

"Acolo unde nu este posibil să se mențină coeziunea familială, - explică observatorii - emigrarea femeilor a creat probleme sociale, adesea nerezolvate, care au dus, de asemenea, la campanii de "panică morală" menite să blameze Italia ca alternativă sau pe cei direct implicați, care, în schimb, fac tot posibilul pentru a asigura continuitatea afectivă și îndrumarea de la distanță". Cu toate acestea, raportul subliniază "problema lipsei de îngrijire" și, prin urmare, a dublei vulnerabilități a mamelor și copiilor "lăsați în urmă".

 

Munca în Italia -  există 602.312 lucrători români

 

Potrivit datelor INPS, în Italia există 602.312 lucrători români, dintre care 128.001 sunt lucrători casnici. Potrivit Anchetei privind forța de muncă, "există o diferențiere semnificativă între sexe: femeile sunt angajate în principal în servicii casnice , ca muncitori necalificați în servicii de curățenie în birouri sau în comerț și în sectorul hotelier ca barmanițe și chelnerițe; bărbații, în patru cazuri din zece, sunt angajați în construcții (în special ca zidari).”

"Prin urmare, nu este o coincidență faptul că sectoarele principale sunt construcțiile (20,1%), serviciile familiale (19,6% ) și agricultura (7,3%).” În 2020, în două treimi din cazuri (68,9%), aceștia lucrează într-o profesie sau ca muncitor slab calificat, față de 29,8% dintre italieni; în timp ce doar 5,9% reușesc să ocupe o profesie calificată (față de 39,1% dintre italieni). Iar "această condiție nu se îmbunătățește decât parțial în cazul în care se deține o diplomă înaltă".

Rolul de lider în sectorul antreprenorial este în creștere : există 50.230 de proprietari de afaceri născuți în România, dintre care 30.426 în domeniul construcțiilor. În ultimii ani, antreprenoriatul românesc "și-a găsit un nou suflu datorită deschiderii progresive către noi domenii de activitate, impulsionată de rolul tot mai mare al femeilor".

În 2020, valoarea adăugată generată de lucrătorii străini în Italia s-a ridicat la 146,7 miliarde de euro, adică 9,5% din PIB, iar "ținând cont de faptul că românii din Italia reprezintă astăzi 20,8% din prezența străină, este corect să recunoaștem lucrătorilor români să contribuie în fiecare an cu cel puțin 2% din PL italian . "

 

Italia, "aproape o a doua casă"

 

Studiul a chestionat comunitatea românească prin intermediul unui websurvey. "În ciuda faptului că au suferit episoade sporadice de discriminare", persoanele intervievate au declarat în mare parte că se simt incluse și pe deplin acceptate în societatea italiană.

"Legătura creată de-a lungul timpului - au comentat observatorii - a făcut din Italia aproape o a doua casă , un sentiment care este evident mai ales în rândul tinerilor, pentru care este practic imposibil să se definească în întregime români sau italieni.”

Complexitatea identitară a celei de-a doua generații, sentimentul de a fi "jumătate și jumătate", hrănindu-se și deschizându-se către două rădăcini socio-culturale, reprezintă o valoare adăugată în societatea globalizată de astăzi, în care viitorul lor cu greu se va juca doar într-un orizont îngust între Italia și România.

Majoritatea românilor au spus că se simt "cetățeni europeni" . Probabilitatea de a se declara în detrimentul "imigrantului român" sau "român stabilit temporar în Italia" și "(viitor) cetățean italian" crește odată cu creșterea nivelului de educație și a timpului petrecut în Italia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy